Stadsbestuur geeft niet toe

Print
Mechelen - Brandweer staakt voor herziening pensioenregeling
BR>
De Mechelse brandweer heeft haar intentie tot staken maandag hard gemaakt. Uit onvrede over de weigering van het stadsbestuur om de pensioenregeling te herzien, beperkten de brandweermannen zich tot de dringende interventies.

De liberale vakbond VSOA riep afgelopen weekend haar Mechelse brandweermannen op om zich vanaf maandag te beperken tot de dringende interventies. Gisteren sloten de christelijke vakbond ACV, de socialistische ACOD en de onafhankelijke vakbond Ifod zich hierbij aan.

De vakbonden zijn ontgoocheld in de houding van het Mechelse stadsbestuur. Dat wil de brandweermannen geen verlof toekennen dat aansluit bij het pensioen. Dergelijk verlof laat brandweermannen toe vroeger uit dienst te treden. Door het njet van het stadsbestuur moeten de spuitgasten tot hun zestigste blijven werken. “De vraag tot invoering van die regeling is onlangs nog gesteld. Maar Mechelen wou er niet eens over praten. Voorlopig voeren we uitsluitend onze verplichte taken uit”, stelt vakbondsafgevaardigde Rudi Somers. “De hulpverlening is dus zeker niet in het gedrang. Maar we sluiten niet uit dat er hardere acties komen. We zijn zinnens actie te voeren tot er een oplossing is.”

Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) laat verstaan dat er weinig ruimte tot onderhandelen is. “De vraag rond de pensioenregeling bestaat al lang bij de brandweer. Maar er zijn drie goede redenen om er niet op in te gaan”, reageert hij. “Ik vind het maatschappelijk onverdedigbaar de brandweer toe te laten minder lang te werken. De federale overheid neemt net initiatieven om, met oog op de betaalbaarheid van de vergrijzing, mensen langer aan het werk te houden. Die pensioenregeling invoeren, zou de wereld op zijn kop zijn. Dat is ook onbetaalbaar. Het zou de stad jaarlijks zo’n half miljoen euro kosten. Die middelen zijn nodig voor andere zaken.”

Burgemeester Somers geeft nog aan dat beleidsbeslissingen over de brandweer best worden uitgesteld tot het brandweerlandschap is hervormd.

Jan VAN DE POEL
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio