Igemo geeft leningen tegen twee procent rente

Steun voor energiebesparende maatregelen in woningen

tderyck

BR>

Goed nieuws voor inwoners van Berlaar, Duffel, Lier, Putte en Sint-Amands die bouwof verbouwplannen hebben. Zij kunnen vanaf juli terecht bij de intergemeentelijke vereniging Igemo voor goedkope leningen voor energiebesparende maatregelen. Die leningen worden het eerste jaar aangeboden tegen een rente van slechts twee procent.

Op initiatief van toenmalig staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Els Van Weert (Spirit) werd in 2006 het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE) opgericht. Dit fonds moet particulieren, vooral sociale doelgroepen als steuntrekkenden, toelaten om structurele maatregelen te financieren die de energiekost in hun woning terugdringen. Het FRGE werkt via lokale entiteiten, waarvan de intergemeentelijke vereniging Igemo er weldra een is.

”De gemeenten Berlaar, Duffel, Lier, Putte en Sint-Amands droegen Igemo voor als lokale entiteit, die dan als kredietverlener van goedkope leningen kan fungeren”, legt algemeen Igemo-directeur Peter De Bruyne uit. ”Elke lokale entiteit heeft jaarlijks een budget van twee miljoen euro om te besteden aan leningen voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen in woningen. Het gaat dan onder meer om het vervangen van stookketels, plaatsen van hoogrendementsbeglazing en de installatie van een zonneboiler of fotovoltaïsche cellen. Per woning bedraagt de maximale financiering 10.000 euro en elke lokale entiteit moet jaarlijks minstens tweehonderd projecten halen.”

Intussen heeft Igemo nagenoeg de volledige aanvaardingsprocedure als lokale entiteit doorlopen. Eind maart kan de overeenkomst met het FRGE worden ondertekend. ”Vanaf april houden we een uitgebreide campagne en vanaf juli kunnen dan de eerste leningen worden afgehandeld”, blikt Peter De Bruyne al even vooruit. ”De leningen worden het eerste jaar aangeboden tegen een rente van twee procent en een maximale afbetalingsperiode van vijf jaar. De afbetalingen worden trouwens afgestemd op de energiekost die door de uitgevoerde maatregelen wordt uitgespaard.”

Jan VAN DE POELMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio