Fundering woonhuis begeeft na graafwerken

Print
Deurne - Een rijhuis langs de Turnhoutsebaan is onbewoonbaar nadat zowat de hele zijgevel is ingestort. Graafwerken op het aanpalend braakliggend terrein liggen aan de oorzaak. De bewoners vluchtten naar buiten, toen de eerste scheuren zich in de muur aftekenden. Beetje bij beetje brokkelde de boel af.
BR>
Het jonge gezin uit het getroffen huisnummer 45, ter hoogte van de Gallifortlei, verwittigde zelf nog de hulpdiensten toen het de eerste barsten opmerkte. De ter plaatse gesnelde stadsingenieur besliste vrijwel onmiddellijk de hele straat af te sluiten. Het huis stond volledig op instorten. Nog geen uur later besliste de ingenieur de gastoevoer af te sluiten en een deel van de zijgevel gecontroleerd te laten instorten, alvorens stutwerken te kunnen starten. “We willen proberen de inboedel nog te redden”, verklaarde ingenieur Bart Velleman.

Instrumenten beschadigd

Voor de vader des huizes was het grootste kwaad toen al geschied. De muzikant zag zijn collectie peperdure instrumenten - opgeslagen in de ruimte op het gelijkvloers - onder stof en steengruis bedolven. Overmand door emoties werd het gezin opgevangen door slachtofferhulp en weggeleid van de plaats van het onheil. Op dat moment was er nog maar een gapend gat van ongeveer 16 m² te zien. In de loop van de namiddag ging zowat de volledige zijmuur met een bouwkraan tegen de vlakte. De hele straat kon recht de slaapkamer van de bewoners inkijken. Tot voorbij 19u bleef de doorgaans drukke baan ter hoogte van de instorting in beide richtingen afgesloten. Geen tram, geen bus, geen wagen kwam erdoor tijdens de drukke avondspits.

Voorlopig beschermt een zeil de zijgevel van huis tegen gure weersomstandigheden. De stadsingenieur onderzoekt of de aannemer mogelijk een fout maakte bij de graafwerken op het naastgelegen terrein. Daar wordt een nieuwe bebouwing voorbereid. “Waarschijnlijk werd de fundering van het ingestorte huis ondergraven”, concludeert Velleman nog.

Saskia CASTELYNS
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio