Met de kruiwagen de Singel over

Print
Berchem - Jef Claes (72), die al dertien jaar groenten kweekt in zijn volkstuintje aan de Singel in Berchem, moet binnenkort voor de politierechter verschijnen. Jef liep een boete op, omdat hij zijn auto aan de volkstuintjes had geparkeerd.En dat mag niet. ”Moet ik dan met mijn kruiwagen die gevaarlijke Singel over?” vraagt hij zich af.
BR>
Paprika’s, selder, prei en ajuinen: Jef Claes teelt ze al jaren in zijn ’hofke’, of volkstuintje, langs de Singel in Berchem. Nu is het nog putje winter en doet het Jef niks, maar binnenkort moet hij weer beginnen zaaien.

En dan begint het parkeerprobleem op de Singel ook weer. ”Vroeger mocht je aan beide kanten van de Singel parkeren”, legt Jef uit. ”Maar toen er voor de werken aan de Ring noodbruggen op de Singel werden geplaatst, veranderde dat. Aan de volkstuintjes mochten alleen nog vrachtwagens parkeren. De personenwagens moesten aan de overkant staan. Het was een voorlopige maatregel, tot de bruggen weer weg waren.” De noodbruggen zijn nu bijna twee jaar weg, maar auto’s mogen nog altijd niet parkeren aan de volkstuintjes. Het grote verbodsbord staat er nog steeds. ”En dus moeten de tuiniers met hun kruiwagens elke keer de gevaarlijke Singel oversteken”, zegt Jef.

In februari 2007 parkeerde Jef er zijn auto toch. De stad had de daken van de tuinhuisjes vernieuwd en de kapotte roofing laten liggen. Jef kwam de roofing opruimen. ”En ik kreeg prompt een boete”, zegt hij boos.

Na een jaar vol aanmaningen, een brief van de deurwaarder en tenslotte een dagvaarding, is Jefs woede nog altijd niet bekoeld.”Ik betaal die boete niet. Uit principe. Het lijkt nergens op. Intussen is het verkeersreglement veranderd en mag je wél weer parkeren aan de volkstuintjes. Dat las ik in de krant. Maar het verbodsbord staat er nog steeds!”

Bénédicte VAN PAESCHEN
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio