Britse man laat borstjes en neus verkleinen

Print
De Britse man heeft de weg naar de plastische chirurg gevonden. In 2007 steeg het totaal aantal cosmetische operaties met 12%. Verantwoordelijk voor die stijging waren de mannen, die zich met 30% meer aanboden. ”België heeft die revolutie al lang achter de rug”, reageert de bekende plastische chirurg Jeff Hoeyberghs. ”Bij ons is het aantal esthetische operaties juist gedaald door de dalende koopkracht.”
BR>
Volgens Douglas McGeorge, voorzitter van de Britse Associatie voor Esthetische Plastische Chirurgen, is bij de Britse mannen met complexen nu echt de stop uit de fles. ”Het zijn er 30% meer dan in 2006, en hun aandeel blijft stijgen”, zegt hij.

De populairste ingreep bij de mannen is de neuscorrectie, gevolgd door liposuctie, ooglidcorrectie, oorcorrectie en facelift. Meest spectaculaire stijgers zijn de borstverkleiningen bij mannen (+27%) voor mannen met hangborstjes en de zogenaamde tummy tucks (+61%) of buikwandcorrecties tegen hangbuiken.

De Belgische plastische chirurgen zijn niet onder de indruk. ”Het is algemeen bekend dat Groot-Brittannië wat cosmetische chirurgie betreft een paar jaar achter hinkt op België”, vertelt Jeff Hoeyberghs van de Wellness Kliniek in Genk. ”Waarom zouden al die Britten zich anders bij ons laten opereren? Borstverkleiningen en neuscorrecties voor mannen waren bij ons in 2005 nieuws, nu niet meer.”

Een stijging met een derde lijkt hem overtrokken. ”Die vereniging verspreidt die cijfers uit commerciële overwegingen. In België kan ik alleen maar vaststellen dat het aantal cosmetische chirurgische ingrepen voor het eerst in jaren daalt. Dat heeft alles met de koopkracht te maken. Esthetische chirurgie is een luxeproduct. Juist zoals er op het Autosalon minder chique wagens werden verkocht, stellen de mensen een borstvergroting uit omdat ze het schoolgeld van hun kinderen niet kunnen betalen. Ze laten zich liever wat botox inspuiten dan een serieuze facelift te ondergaan. Door het verlies aan koopkracht hebben wij onze prijzen trouwens al laten zakken.”

Penisverlenging

In de Cosmipolic Clinic in Brugge is de economische depressie nog niet doorgedrongen. ”Wij merken ook een stijging van het mannelijke cliënteel, maar niet een derde zoals in Engeland”, vertelt Mieke Coene, assistente van die andere bekende plastische chirurg Bart Decoopman. ”Belgische mannen komen vooral voor ooglidcorrectie, het wegzuigen van ’zwembandjes’, buikwandcorrectie en neuscorrectie. Het hangt ook van de specialisatie van de arts zelf af”, zegt Coene, zonder erbij te vermelden dat dokter Decoopman vooral faam geniet voor zijn penisverlengingen. Waarin Coene dokter Hoeyberghs wel volledig bijtreedt, is de sterke concurrentie door niet-chirurgische cosmetische ingrepen.

”Schoonheidsspecialisten kopen een apparaat voor laserbehandeling of stimulatie en zijn vertrokken. Maar de resultaten vallen vaak tegen.”
Nu in het nieuws