800 euro per maand meer afbetalen na fout bank

800 euro per maand meer afbetalen na fout bank

800 euro per maand meer afbetalen na fout bank

Print
Een vergissing van de bank in uw nadeel, heet dat. Frank Toppets uit Borgloon liet uitrekenen hoeveel hij zou moeten terugbetalen bij een hypothecaire lening. Dat viel zo mee, dat hij meteen naar de makelaar trok om het huis van zijn dromen te kopen. Toen hij terugkeerde naar de bank, begon de nachtmerrie.
BR> “Ik moest geen 1.100 maar 1.900 euro aflossen. Een foutje van 800 euro per maand. Dat kan ik niet betalen. Ik voel me als een puber die een fout spelletje heeft gespeeld.

325.000 euro had hij nodig voor het huis, waarop zijn partner een oogje had laten vallen. Frank Toppets, een 36-jarige cameraman uit Borgloon is dan wel goed bezig, maar dat kon hij toch niet zomaar op tafel leggen. Hij trok naar zijn ING-bank, waar hij al jaren klant was.

“Frank, maak u geen zorgen”, zei zijn bankier. “Wij geven u een lening tegen onze beste voorwaarden. Kijk, dit zal je moeten afbetalen, in 25 jaar. Zeg nu zelf, dat valt toch reuze mee.”

1.160 euro per maand, stond op het papier. “Ik kon het bijna zelf niet geloven. Maar de bankdirecteur was zeker van de zaak.”

Dus trok hij naar de makelaar, kocht het huis en ging terug naar mijn bank, om er de directeur te horen zeggen dat hij iets meer zou moeten betalen, omdat hij geen hypothecaire lening, maar een investeringskrediet zou afsluiten.
“Iets meer? 800 euro per maand. Toen ik de directeur op het grote verschil wees, bekeek hij de papieren nog eens en voegde er betrapt aan toe: ‘Oei, foutje’”, vertelt Frank Toppets.

“Ik ben een cameraman. Ik weet wat ik kan en niet kan. Het is heel simpel. Dit kan ik niet betalen”, gaat Toppets verder. “Maar de bank wast haar handen in onschuld. Haar advies is niet bindend, luidt het. Daar sta je dan, als goede klant. Mijn bankdirecteur heeft me nog voorgesteld om mijn appartement dan maar te verkopen. Maar dat was mijn plan niet. Ik heb een advocaat onder de arm genomen en gevraagd om mijn bank in gebreke te stellen.”

32.500 euro. Dat is de schadevergoeding die Frank Toppets mogelijk aan het makelaarskantoor zal moeten betalen, omdat de verkoop niet kan doorgaan. “Ik kan alleen maar hopen dat er nieuwe kopers opduiken, en dat de makelaars willen meewerken aan een goede oplossing. Van mijn bank moet ik dat blijkbaar niet verwachten.”
Nu in het nieuws