F1-wereld geschokt na racisme aan adres Hamilton

F1-wereld geschokt na racisme aan adres Hamilton

F1-wereld geschokt na racisme aan adres Hamilton

Print
De Wereldautosportfederatie (FIA) dreigt met sancties na de racistische uitlatingen aan het adres van F1-rijder Lewis Hamilton.
BR>
Tijdens wintertests in Barcelona hadden Spaanse 'fans' het gemunt op de Engelsman, die in hun ogen hun idool Fernando Alonso van de wereldtitel heeft gehouden. Bovendien leefden Alonso en Hamilton afgelopen jaar op voet van oorlog met elkaar.

De FIA neemt het nu op voor de eerste kleurling in de F1 en dreigt zelfs met de annulatie van de Spaanse F1-manches. Op 27 april is het circus te gast in Barcelona, op 24 augustus in Valencia.

“We gaan de Spaanse federatie aanschrijven en dan zullen we zien welke stappen we nemen”, aldus de FIA. “De F1 is een wereldwijde, multiculturele sport. We hadden deze toestanden nooit in het verleden en willen er niet van weten in de toekomst.”

Ook de Britse minister van sport Gerry Sutcliffe veroordeelde de incidenten en gaat een brief schrijven naar zijn Spaanse ambtgenoot. De Spaanse autosportbond heeft “met totale afkeer” gereageerd. “Deze idioten verwarren sportieve strijd met geweld.”

De Alonsofans klampten Hamilton vrijdag aan toen hij van zijn motorhome naar de pitbox van McLaren liep. Zaterdag werden hekken opgetrokken in de paddock en de ruimte boven de McLaren-garage werd ontruimd. Spandoeken met anti-Hamilton-leuzes werden verwijderd.

Zondag bleef alles rustig; Hamilton gunde de supporters zelfs handtekeningen en foto’s. “Ik voel me triest, want ik hou van dit land, van de stad Barcelona en van dit circuit, dat in mijn persoonlijke top drie staat”, reageerde Hamilton. “De mensen moeten begrijpen dat ik alleen maar mijn best heb gedaan om het kampioenschap winnen. Niets wat ik deed was tegen Alonso gericht.”

De Engelse pers verwijst naar gelijkaardige, racistische incidenten tussen Spaanse voetbalfans en toenmalig Arsenalspits Thierry Henry in 2004.
Nu in het nieuws