Johan Bruyneel: "Gaan bewijzen dat Astana overal zijn plaats heeft"

Print
"De organisatoren van de Ronde van Italië mogen uitnodigen wie ze willen. We betreuren dat, maar een klacht indienen zal ons zeker niet helpen", reageerde manager Johan Bruyneel maandag op het feit dat het Kazachse team Astana geen invitatie voor de Giro kreeg. "De komende weken zullen we op de fiets bewijzen dat we in alle grote wedstrijden een plaats verdienen."
"Gelukkig bevestigden mijn sponsors hun onvoorwaardelijke steun. Met hun hulp bouwden we aan een nieuw team en ijveren we voor een propere wielersport. Op die ingeslagen weg zullen we blijven voortgaan. Ik hoop voor het wielrennen dat de sponsors van de andere teams die niet geselecteerd werden op dezelfde manier zullen reageren."

"Als de organisatoren van de Giro van idee zouden veranderen, zullen we klaar staan. Bovenal hopen we voor de Ronde van Italië en het wielrennen in het algemeen dat de Giro kan doorgaan. In januari hebben de Procontinentale teams op hun vergadering beslist om niet te starten in wedstrijden waar niet alle renner een biologisch paspoort heben. Sommige teams hebben nog een hoop werk voor de boeg."

Girodirecteur Angelo Zomegnan gaf aan Astana als motivatie voor de niet-selectie een gebrek aan interesse op. De kopmannen Alberto Contador en Levi Leipheimer zouden enkel in de Tour voluit willen gaan. "De kwaliteit van de selectie die Astana naar onze wedstrijd wil sturen is niet in verhouding tot het potentieel van het team", aldus Zomegnan. "Ik hou geen rekening met wat er in het verleden met Astana gebeurde. Tijd heelt alle wonden." In de Gazzetta dello Sport van zaterdag klonk Zomegnan nog anders. Daar gaf hij toe dat de vele dopingzaken van vorig jaar (Vinokourov, Kessler, Kashechkin) toch wel meespeelden.

"Astana heeft vorig jaar voor heel wat ophef gezorgd. Het is waar dat de ploegleiding volledig vernieuwd is, maar je wordt nog geen maagd door je 's morgens eens flink te wassen."

Sportdirecteur Alain Gallopin volgt de visie van Zomegnan niet: "Vorig jaar ging ik als sportdirecteur met een bescheiden team van CSC naar de Giro. We verrasten de wereld met Andy Schleck. Ik had de intentie om Jani Brajkovic te motiveren zoals ik vorig jaar met Schleck deed. Ook Andreas Klöden zag de Giro wel zitten. De wedstrijd past perfect in zijn planning. We hebben nooit de kans gehad om met de organisatoren te praten. Renners als Paolo Bettini, Danilo Di Luca, Alberto Contador of Levi Leipheimer kunnen nu eenmaal niet in elke wedstrijd op de kalender starten, maar we hebben kwaliteit genoeg om in alle grote races een potentiële winnaar aan de start te brengen. Dat zullen we met de pedalen bewijzen."
Nu in het nieuws