Storm treft Noord- en Midden-Europa: dode in Polen

Stormachtig weer met harde windstoten heeft in grote gedeelten van Noord- en Midden-Europa voor een onrustige zondag gezorgd.

AP Ned

Omgewaaide bomen en geknapte stroomdraden veroorzaakten hinder op spoor- en autowegen. In het noordoosten van Polen viel een omgewaaide boom op een personenauto; de bestuurder werd gedood, een vrouwelijke passagier en een kind raakten gewond.

Elders in Polen ontstond grote schade aan daken en stroomvoorzieningen. Bij verschillende incidenten vielen ten minste nog drie gewonden.

In de Zweedse havenstad Trelleborg voer een veerboot van Scandlines uit het Duitse Rostock op een pier. Het vaartuig liep aan de boeg een scheur van achttien meter op, maar er vielen geen gewonden en alle passagiers konden tijdig in veiligheid worden gebracht.

In grote gedeelten van Oostenrijk werden windstoten van 120 kilometer per uur gemeten, op hooggelegen plaatsen zelfs 145 kilometer per uur. Zeker honderdduizend Oostenrijkers kwamen enige tijd zonder stroom te zitten. Veel skiliften in hooggelegen gebieden, zoals in Tirol, werden uit bedrijf genomen.

In Oost-Tsjechië ontstonden vertragingen tot vierenhalf uur op treindiensten naar Polen en Slowakije. Duizenden inwoners van de regio kwamen zonder stroom te zitten.