Sp.a: "Er is geld voor sociale maatregelen indien men dat wil"

"De noodregering ging 10 dringende problemen oplossen, maar na één derde van de termijn is er nog altijd maar een maatregel uit de bus gekomen. Er is zogezegd geen geld voor sociale maatregelen, maar politiek is keuzes maken en als het sociale niet op de agenda staat, is het omdat het je niet interesseert." Dat verklaarde Sp.a-voorzitster Caroline Gennez op de nieuwjaarsreceptie.

Belga

In een goed gevulde Oude Mechelse Vleeshalle zette zich tijdens haar speech af tegen de interim-regering van premier Verhofstadt en de rechtse partijen. Die hebben volgens haar het voorbije half jaar de geloofwaardigheid van de politiek in de prak gereden. "Het is vandaag de trieste verjaardag van 232 dagen van politiek nonbestuur".

Er is ondertussen zo goed als niets gebeurd, voegde Gennez eraan toe. "De noodregering diende 10 dringende problemen op te lossen, maar na één derde van de termijn is er exact één maatregel genomen: de uitbreiding van het stookoliefonds, dan nog een wetsvoorstel van de socialisten. Deze regering regeert niet, ze ageert niet, ze acteert enkel", aldus Gennez.

De voorzitster herhaalde nogmaals dat sp.a bereid is constructief mee te werken aan een staatshervorming. "Het lijkt wel alsof wij de enige partij zijn die zich constructief opstelt", zei Gennez. De Vlaamse socialisten gaan het resultaat ten allen tijde toetsen aan drie criteria: solidariteit, coherentie in de bevoegdheidsverdeling en verantwoordelijkheid voor elke overheid.

Gennez stelde wel uitdrukkelijk dat haar partij in tegenstelling tot anderen lang niet alleen met dit dossier bezig is. Ze hamerde op het belang van inhoudelijke thema's zoals de invoering van een plafond voor energieprijzen, een verhoging van de pensioenen, het afschaffen van dure hospitalisatieverzekeringen, een uitbreiding van het ouderschapsverloven het sluiten van de kerncentrales. "Vandaag kunnen 200.000 mensen hun rekeningen niet meer betalen en moeten sommigen een lening afsluiten voor dagdagelijkse benodigdheden. Dat kan in een van de rijkste regio's van de wereld niet", besloot Gennez.