1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

20-jarige Djokovic wint finale van Australian Open tegen Tsonga

De Serviër Novak Djokovic heeft zondag in Melbourne de Australian Open gewonnen. Djokovic haalde het in de finale van het eerste Grand Slam-toernooi van het seizoen in vier sets van de Fransman Jo-Wilfried Tsonga.

Belga

De Serviër maakte er samen met de ultieme revelatie van het tornooi een beklijvende finale van. Setstanden waren 4-6, 6-4, 6-3 en 7-6 (7/2). Djokovic liet zich in de eerste set overdonderen door Tsonga, die pas aan zijn vijfde Grand Slam-toernooi toe was. De 22-jarige Tsonga, die in de halve finales de Spanjaard Rafael Nadal uitschakelde, kwam erg sterk voor de dag en kon de eerste set naar zich toetrekken.

Pas halverwege de tweede set vond Djokovic een antwoord op het gevarieerde tennis van Tsonga. De Serviër won set twee en drie en leek goed op weg om ook de vierde set vlotjes binnen te halen tot hij plots last kreeg van zijn kuit. Tsonga kon nog een tiebreak afdwingen, maar daarin liet de ervaren Djokovic zich niet verrassen. Bij zijn eerste matchbal was het meteen raak.

Het is voor de 20-jarige Djokovic zijn eerste Grand Slam-titel. Djokovic is ook de eerste Serviër die een Grand Slam-toernooi weet te winnen. Er prijken nu acht toernooizeges op de palmares van de nummer drie van de wereld. Vorig jaar was hij de beste op de hoog aangeschreven toernooien van Miami en Montreal.

Verliezer Tsonga blijft niet helemaal met lege handen achter. Hij krijgt een vette cheque mee naar huis en klimt maandag op de ATP-ranking naar de 18e plaats.