Bond Beter Leefmilieu: "Crevits vergelijkt appelen met citroenen"

Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits (CD&V) vergelijkt appelen met citroenen als ze zegt dat de overbemesting "spectaculair" gedaald is tussen 2006 en 2007. Dat zegt Bond Beter Leefmilieu (BBL) zondag.

Belga

Na zes jaar metingen is er geen sprake van vooruitgang inzake nitraatresidu, aldus de BBL. De bond wijst er allereerst op dat de meting vorig jaar "totaal anders" verliep dan in 2006. "In 2007 lag meer dan de helft van de meetpunten in risicogebied, tegenover nauwelijks 28 procent in 2006", stelt de milieuorganisatie.

"In risicogebied zijn boeren die de norm overschrijden strafbaar. In niet risicogebied niet. Men heeft dus veel meer gemeten bij landbouwers die een boete riskeren en veel minder bij landbouwers die ongestraft de wettelijke norm mogen overtreden. Dat de resultaten 'beter' zijn is dan ook normaal", aldus de Bond Beter Leefmilieu.

Bovendien was 2006 het "allerslechtste jaar sinds het begin van de metingen". Net zoals er in de waterkwaliteit bij de meetpunten sinds 2002 geen vooruitgang meer is, is deze er ook niet in het nitraatresidu, stelt BBL. "In 2007 doen we het slechter dan in 2002 en nauwelijks beter dan 2004."

Bond Beter Leefmilieu herhaalt de vraag aan minister Crevits om in het voorjaar een eerste ernstige evaluatie te maken van de resultaten van het nieuwe mestdecreet, als ook de resultaten van de meting van de kwaliteit van het oppervlaktewater bekend zijn.