Amerikaanse spionagesatelliet dreigt terug op aarde te vallen

Een "grote" Amerikaanse spionagesatelliet is onbestuurbaar geworden en dreigt eind februari of begin maart op aarde te crashen, zo heeft de Britse BBC zondag gemeld op gezag van Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Veel duidelijkheid is er niet want gezien het om een spionagesatelliet gaat, geldt er geheimhouding.

Belga

Op voorwaarde van anonimiteit vertelden functionarissen dat de kunstmaan geen stroom en voortstuwing meer heeft en gevaarlijke materialen kan meevoeren. Mogelijk heeft de satelliet het giftige hydrazine als brandstof.

Woordvoerder Gordon Johndroe van de Nationale Veiligheidsraad in het Witte Huis zei dat de betrokken overheidsdiensten de zaak in de gaten. "Er zijn de voorbije jaren al veel satellieten uit de ruimte teruggekomen en op Aarde teruggevallen zonder schade te veroorzaken. Wij bekijken alle mogelijk opties om alle mogelijke schade tegen te gaan."

Volgens John Pike, directeur van de defensiestudiegroep GlobalSecurity.org, kan een ongecontroleerde terugkeer naar de Aarde het risico inhouden dat Amerikaanse geheimen te grabbel gegooid worden. Normaal komen spionagesatellieten dankzij een gecontroleerde terugkeer aan hun einde door in de oceaan te ploffen, zonder dat iemand eraan kan.