Kasjanov roept op tot boycot van Russische presidentsverkiezingen

Ex-premier van Rusland Michaïl Kasjanov heeft zijn landgenoten opgeroepen de presidentsverkiezingen te boycotten. De Russische kiescommissie heeft zondag namelijk geweigerd voormalig Russisch premier Michaël Kasjanov te registreren als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2 maart.

Belga

"Ik roep de burgers op niet te stemmen, om niet deel te nemen aan die farce", zei de liberale politicus nadat was aangekondigd dat hij niet tot de stembusgang was toegelaten. Volgens de kiescommissie zijn meer dan 80.000 van de twee miljoen handtekeningen die Kasjanov moest hebben ter ondersteuning van zijn kandidatuur ongeldig. Het gaat om 13,38 procent van de door hem voorgelegde handtekeningen, ver boven de limiet van 5 procent, aldus het Russische staatspersbureau Ria Novosti.

Kasjanov was eerste minister onder Poetin, maar vloog de laan uit in 2004. Sindsdien ontpopte hij zich tot een hevige criticus van de president. Door de weigering van de kiescommissie zal er bij de presidentsverkiezingen dus geen kandidaat zijn van de liberale oppositie.

Vier andere kandidaten mogen wel meedingen naar het Kremlin. Dmitri Medvedev is de kandidaat van de huidige president Vladimir Poetin en de gedoodverfde winnaar. Daarnaast doen ook de ultranationalist Vladimir Zjirinovksi, de communist Gennadi Zjoeganov en de bijna onbekende maar Kremlingetrouwe Andrej Bogdanov een gooi naar het presidentschap.