Andre Greipel triomfeert in Tour Down Under

De Duitser Andre Greipel (Team High Road) heeft zondag met een vierde ritzege zijn eindzege in de Tour Down Under veiliggesteld. Greipel toonde zich in de zesde en laatste etappe, een 88 km lang criterium in de straten van Adelaide, opnieuw de beste van het ganse peloton.

Belga

Greipel haalde het in een massasprint voor zijn landgenoot Robert Forster (Gerolsteiner) en de Australiër Graeme Brown (Rabobank). Robbie McEwen (Silence-Lotto) werd vierde. Philippe Gilbert (Française des Jeux) was opnieuw de beste Belg op de vijftiende plaats.

Van bij de start regende het aanvallen in het traditionele criterium waarin 16 ronden dienden afgelegd te worden van iets meer dan vijf kilometer. De eerste en enige serieuze uitval kwam er op 21 kilometer van de finish, toen Wim Vansevenant samen met vier metgezellen even voor de grote groep mochten uitrijden. Het vijftal kreeg evenwel geen vrijgeleide van het peloton en in de op voorhand aangekondigde massasprint zette de Duitser Andre Greipel andermaal de puntjes op de i.

Greipel volgt de Zwitser Martin Elmiger op als winnaar van de eerste ProTour-rittenkoers van het nieuwe seizoen. Hij heeft in het eindklassement 15 seconden voorsprong op de Australiër Allan Davis (Unisa). Philippe Gilbert keert met de trui van het bergklassement naar huis.