Slechtste soldenperiode in vijf jaar wegens 'koopkrachthysterie'

De winterkoopjes zijn nog niet helemaal voorbij, maar het staat nu al vast dat ze de slechtste soldenperiode zullen zijn in vijf jaar. Dat conludeert De Zondag op basis van een peiling van ondernemersorganisatie Unizo en ModeUnie, de beroepsorganisatie van zelfstandige modewinkeliers.

Belga

De zelfstandige modewinkeliers zijn erg teleurgesteld met de huidige solden. Ze hadden gehoopt op een gelijkaardig resultaat of eventueel een zeer lichte omzetdaling, maar realiseren gemiddeld 5,4 procent minder omzet dan tijdens de vorige winterkoopjes.

Volgens de handelaars zitten het zachte winterweer en de berichten over de dalende koopkracht daar voor veel tussen. Unizo heeft het eerder over 'koopkrachthysterie'. "De laatste tijd horen consumenten overal over 'de dalende koopkracht'. Daardoor houden ze, meer dan anders, de vinger op de knip tijdens de solden", zegt Luc Ardies van Unizo.

Volgens Unizo steeg de koopkracht van de werkende Belg tussen 2000 en 2007 echter met 12,4 procent. "Er is allerminst sprake van een koopkrachtdaling. Dat slechte nieuws zit tussen de oren", zo luidt het.