Barack Obama verplettert Hillary Clinton in South Carolina

Barack Obama heeft de democratische voorverkiezingen in South Carolina gewonnen met een straatlengte voorsprong. De zwarte senator haalde maar liefst 55 procent van de stemmen, tegenover 27% voor Hillary Clinton. John Edwards overtuigde nog 18 procent van de kiezers.

Belga

Het resultaat overstijgt fel de verwachtingen, want de voorsprong van Obama in de peilingen bedroeg tot 16 procent. Volgens de eerste analyses dankt de 46-jarige Obama zijn resultaat in South Carolina vooral aan zijn grote aanhang onder de zwarten. In South Carolina maken die dertig procent van de bevolking uit en zij stemmen ook overwegend democratisch. Volgens exitpolls zou de senator uit Illinois 81 procent van de zwarte stemmen hebben gekregen, tegenover 17 procent voor de voormalige First Lady. Volgens CNN raapte Obama ook een kwart van de blanke stemmen op, waarbij de rest tussen Clinton en Edwards werd verdeeld.

Obama uitte zich optimistisch dat hij de race naar het Witte Huis zou winnen en waardoor de VS voor het eerst een zwarte president zouden hebben. "Ja, wij kunnen voor verandering zorgen. Ja, wij kunnen dit land genezen", riep hij zijn jubelende aanhangers toe.

Hillary Clinton erkent de overwinning van Obama. In een perscommuniqué vertelde ze dat ze Obama gebeld heeft om hem te feliciteren. "Wij richten ons nu op de miljoenen Amerikanen die hun stem laten horen (...) in de 22 staten (...) die op 5 februari zullen stemmen", liet Clinton optekenen. Ook John Edwards zei zijn aandacht nu toe te spitsen op Super Tuesday en geeft het dus nog niet op.