Operazanger veroordeeld tot 25 jaar door assisenhof

Print
Antwerpen - Het hof van assisen in Antwerpen heeft operazanger Dirk Van Croonenborch (50) uit Antwerpen vrijdagavond na drie uur beraadslaging veroordeeld tot 25 jaar voor de moord op zijn vriendin Carine Truyen (42).
Hij heeft haar op 7 december 2005 gewurgd met de ceintuur van haar badjas in haar woning aan de Lage Kaart in Brasschaat.

Het openbaar ministerie had 25 jaar opsluiting gevorderd.Substituut-procureur-generaal Guido Vermeiren vroeg niet de levenslange opsluiting, omdat hij mogelijke verzachtende omstandigheden zag in de onvruchtbaarheid van de operazanger, wat hem zwaar getekend heeft, en in het feit dat hij de familie van Carine maandelijks een schadevergoeding betaalt.

Toch vond hij een langdurige opsluiting op zijn plaats. "Zijn karakter en zijn persoonlijkheid voorspellen niet veel goeds. Het narcisme en de borderline, zijn alcoholprobleem en de ingebakken agressie doen het ergste vermoeden. Als hij snel vrijkomt, dan staat het in de sterren geschreven dat er nog meer slachtoffers zullen volgen. Daarom vorder ik 25 jaar cel", verklaarde Vermeiren.

De verdediging hoopt op een lichtere straf en vertelde de jury dat er al met Van Croonenborch overeen gekomen was dat hij zich psychologisch moet laten begeleiden wanneer hij vrijkomt. Ook haalde zijn advocaat de onvruchtbaarheid van zijn cliënt als verzachtende omstandigheid aan. "Dat is een enorme frustratie voor hem en loopt als een rode draad door zijn leven."

Wat volgens hem ook in het voordeel van Croonenborch sprak, was dat hij zijn hele leven gewerkt heeft. Soms deed hij wel drie jobs tegelijkertijd om vooruit te komen. Ook in de gevangenis is hij productief: hij werkt in de bibliotheek, maakt placemats en heeft andere gedetineerden zelfs naar een hoger niveau getild qua schrijven.

Damen haalde ook de spijt van de beschuldigde en zijn blanco strafblad aan. "Er zijn incidenten geweest met vrouwen, maar hij is nooit veroordeeld of zelfs maar vervolgd geweest voor intrafamiliaal geweld. Buiten één veroordeling voor de politierechtbank heeft hij een blanco strafblad", besloot hij.

Van Croonenborch kreeg nog een laatste kans om de jury toe te spreken. "Ik vind het uit de grond van mijn hart beter om niets meer te zeggen. Als ik zeg dat het me spijt, dan geloven ze me niet. Als ik ween, dan is dat theatraal en als ik niet ween, ben ik koel. Maar ik heb wel degelijk spijt en ik weet dat ik een gigantische fout heb begaan die met geen woorden, daden, tranen of teksten weer goed te maken is. Maar misschien ooit, (lange stilte, nvdr), misschien ooit", proclameerde hij theatraal.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio