Gouden Spike voor Kim Gevaert en Hans Van Alphen

Print
Sprintster Kim Gevaert en tienkamper Hans Van Alphen hebben vrijdag in het Casino Kursaal van Oostende de Gouden Spike 2007 ontvangen als beste Belgische atleten van vorig jaar.
Voor Kim Gevaert is het al haar zesde Gouden Spike, na die van 2001, 2002, 2003, 2004 en 2005. Vorig jaar werd ze tweede achter hoogspringster Tia Hellebaut. Gevaert won in 2007 opnieuw Europees goud op de 60 meter indoor, vestigde zich met een 5e plaats op de 100 meter van het WK in Osaka definitief bij de wereldtop van de vrouwensprint en leidde de vrouwen van 4x100 meter naar historisch brons op datzelfde WK. Gevaert kreeg voor haar prestaties in 2007 eerder al de Nationale Trofee voor Sportverdienste (samen met haar collega's van de 4x100 meter) en de Vlaamse Reus. De Kampenhoutse kreeg in het referendum 164 stemmen achter haar naam. Ze haalde het met ruime voorsprong op Tia Hellebaut (97) en Nathalie De Vos (26).

Hans Van Alphen wordt een eerste keer gelauwerd. De voor het grote publiek nog steeds relatief onbekende tienkamper heeft een schitterend jaar achter de rug. Op de Universiade in Bangkok rondde hij als eerste Belg de kaap van 8.000 punten (8.047 om precies te zijn) en op het WK in Osaka werd hij knap 11e. Van Alphen volgt op de erelijst Kristof Beyens op. De kinesist kreeg 136 stemmen, bijna de helft meer dan Kristof Beyens (71), die tweede werd. Collega-tienkamper François Gourmet eindigde als derde met 42 punten.

Bij de beloften gingen de Gouden Spikes naar de hordenlopers Adrien Deghelt en Anne Zagre. Deghelt haalde op het Europees kampioenschap voor beloften in Debrecen zilver op de 110 meter horden . Op het WK in Osaka verraste hij met een plaats in de halve finales. Zagre pakte op het WK voor scholieren in Ostrava brons op de 100 meter horden.

Opmerkelijk: Zagre kreeg in het referendum evenveel stemmen (13) als Eline Berings, maar die won de Gouden Spike bij de beloften al een keer in 2005. De Gouden Spike voor beloften of revelaties kan, in tegenstelling tot de gewone Gouden Spike, maar één keer worden toegekend. Bij de mannen haalde Deghelt het met een straat voorsprong. Hij kreeg 34 punten achter zijn naam, nummer twee Thomas Smet moest het met amper 4 puntjes stellen.
MEEST RECENT