Geweld barst weer los in Keniaanse Riftvallei

Print
In Kenia is het geweld tussen voor- en tegenstanders van president Mwai Kibaki weer losgebarsten. Nadat donderdag al een dorp in de Riftvallei half was platgebrand, braken vrijdag in de belangrijkste stad van het gebied, Nakuru, felle gevechten uit tussen met kapmessen en pijl-en-boog gewapende groepen.
BR>
De politie schoot in de lucht, maar slaagde er niet in de merendeels jonge vechtjassen te scheiden. Voor het eerst werden behalve agenten ook soldaten gezien die probeerden de orde in de stad te herstellen. Boven de stad cirkelden twee legerhelikopters. In Nakura is van zonsondergang tot zonsopgang een avondklok van kracht. Terwijl in het westen de vlam weer in de pan sloeg, bleven de politici in de hoofdstad Nairobi net zo verdeeld over de verkiezingsuitslag als ze dat waren voordat voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan president Mwai Kibaki en oppositieleider Raila Odinga donderdag tot een gesprek wist te verleiden.

Verslaggevers in Nakuru zeiden dat de gevechten in de stad gingen tussen leden van de Kikuyu-stam van president Mwai Kibaki en leden van stammen als de Kalenjin, Luhya en Luo, die de politieke problemen aangrijpen om hun rancune over jaren van achterstelling bot te vieren.

Nakuru, de op drie na grootste stad van Kenia, is een mix van bevolkingsgroepen en een landbouwcentrum. In het westen van de stad bleven na een gevecht een aantal mensen op straat liggen, sommigen met diepe wonden in het hoofd, anderen met pijlen in borst of rug gestoken, vertelde een verslaggever. Of zij dood of gewond waren was moeilijk te zeggen. De politie probeerde op de aanvallers in te praten, maar schoot daarna in de lucht om een eind te maken aan het gevecht. Ooggetuigen zeiden dat zeker twaalf doden zijn gevallen.

Elders vertelde een verslaggeefster getuige te zijn geweest van de dood van twee mensen: een man die bij het busstation door een menigte werd gestenigd en een man die werd doodgestoken bij een bar, die vervolgens in brand werd gestoken. Ze zei ook minstens twee lijken te hebben gezien in een politievrachtwagen in de sloppenwijk Kaptembwa. Vanuit Kaptembwa liepen mensen met bezittingen op hun hoofd in de richting van het stadscentrum, waar meerdere gevechten aan de gang waren.

Op het industriegebied van Nakuru stond een winkel voor veterinaire artikelen in brand. Soldaten en politieagenten keken machteloos toe. De enige brandweerwagen van de stad was eerder die ochtend in brand gestoken.

"De doden en gewonden komen binnen, ik kan op dit moment geen cijfers geven", zei de directeur van het ziekenhuis van Nakuru. Een plaatselijke pastoor zei dat de onlusten donderdagavond begonnen toen bekend werd dat Kibaki na de ontmoeting met Odinga had gezegd dat hij de rechtmatig gekozen president was.

De Verenigde Naties zeggen dat sinds de verkiezingen veel kinderen het slachtoffer zijn geworden van verkrachting. Vrouwen en meisjes zijn kwetsbaar in overvolle vluchtelingenkampen. Er is een levendige handel ontstaan: voedingsmiddelen in ruil voor seks, aldus UNICEF.
MEEST RECENT