Elektriciteitssector waarschuwt voor gevolgen EU-klimaatplan

Print
De elektriciteits- en gasproducenten, verenigd in sectorfederatie FEBEG, waarschuwen vrijdag voor de gevolgen van het EU-klimaatplan voor de sector en de consument.
Ze vragen de overheid om "de CO2-emissierechten (het recht om te vervuilen, nvdr) realistisch toe te kennen aan de sector". Uitstootrechten zijn momenteel nog gratis, maar vanaf 2013 moet ervoor worden betaald en kan er handel in worden gedreven. Dat is deze week door de Europese Commissie bepaald. Daarnaast werd nog beslist dat de emissierechten voor België vanaf die datum met 7,6 procent worden verminderd.

Voor de energiesector in ons land riskeert de factuur zwaar op te lopen. Volgens FEBEG zal er een negatieve weerslag zijn op de kostprijs van de productie van elektriciteit en op de betalingsbalans van de energiebedrijven in België.

Ook wordt hun concurrentiepositie aangetast, "want de elektriciteitssector in de buurlanden wordt duidelijk minder hard aangepakt", luidde het vrijdag. Voor FEBEG dreigt België hierdoor zelfs meer afhankelijk te worden van de invoer van elektriciteit uit het buitenland.
Nu in het nieuws