"Onaanvaardbare" Maastrichtse wietboulevard niet teruggefloten

Print
De Nederlanse minister van binnenlandse zaken, Guusje Ter Horst is niet van plan het besluit van de gemeenteraad van Maastricht om vijf coffeeshops te verplaatsen naar de grens met België, terug te draaien.
"Wij houden de verplaatsing niet tegen, maar willen wel in overleg met de Belgen de overlast tegengaan". Ter Horst zou in theorie het besluit van Maastricht tegen kunnen houden met een Koninklijk Besluit, maar dat gebeurt alleen als er sprake is van een staatsbelang.

De Belgische ministers van binnenlandse zaken en justitie, Patrick Dewael en Jo Vandeurzen, hebben hun Nederlandse collega's nochtans laten verstaan dat de wietboulevard in Maastricht voor België "onaanvaardbaar" is. De ministers hadden vrijdag overleg met hun Nederlandse ambtsgenoten in de marge van de EU-ministerraad in Ljubljana.

De Nederlandse minister van Justitie Hirsch Ballin lichtte toe dat de hele regio Maastricht moet worden aangemerkt als "grensstreek" in de zin van het Nederlands regeerakkoord. Hij zei dat hij contact zal opnemen met de burgemeester, de hoofdofficier van Justitie en de korpschef van Maastricht om een oplossing te vinden.

Beide landen zijn het wel eens over het belang van een samenwerking in de bestrijding van drugstoerisme, onder andere door het inzetten van gemeenschappelijke teams.
MEEST RECENT