Muziek tijdens sporten verbetert prestaties

Muziek tijdens sporten verbetert prestaties

Muziek tijdens sporten verbetert prestaties

Print
In fitnessclubs wordt 10 procent beter gepresteerd met muziek in plaats van zonder. Als de betrokkenen zelf muziek op maat kunnen kiezen dan is er toename met zelfs 20 procent.
Dat blijkt uit onderzoek door sportpsycholoog Costas Karageorghis aan de Brunel University in Londen. De resultaten staan te lezen in het blad BodyTalk. De reden dient volgens Karageorghis gezocht te worden in het feit dat muziek de concentratie verbetert en de aandacht afleidt van vermoeidheid en pijn. Luide ritmische muziek werkt stimulerend, rustige, tragische muziek helpt ontspannen en kalmeren. Ritme en tempo kunnen ook helpen om een cadans aan te houden. Karageorghis pleit ervoor dat klanten in fitnesscentra individueel hun eigen muziek zouden kunnen kiezen.

Muziek spelen tijdens het sporten wordt afgeraden voor wie niet van muziek houdt. Er is zeker geen bewijs dat iedereen beter gaat presteren door muziek te beluisteren. Tijdens heel intensieve inspanningen levert het geen voordeel op omdat het de concentratie stoort. Ook bij lange trainingen kan het teveel worden zelfs voor wie heel graag sport met muziek.

.

Nu in het nieuws