Exotische ongewervelden koloniseren Europa

Print
Meer dan 1.500 soorten ongewervelde landdieren - insecten, wormen ...- van vreemde afkomst werden onlangs geïnventariseerd op het Europese continent.
Dat heeft het Franse Instituut voor landbouwkundig onderzoek (Inra) vrijdag bekendgemaakt. In totaal vestigden zich 1.517 exotische soorten insecten, mijtachtigen, wormen en land- en weekdieren in Europa. De laatste jaren steeg het aantal nieuwkomers opvallend, zo blijkt uit resultaten tussen 2005 en 2008.

"Per jaar vestigden gemiddeld 19 soorten ongewervelde dieren, voornamelijk insecten, zich in de periode 2000-2007 in Europa tegenover 10 per jaar tussen 1950 en 1975".

De meeste soorten zijn afkomstig uit Azië, en in mindere mate uit Noord-Amerika. Minstens 10 procent van de diersoorten werd volgens Inza bewust geïntroduceerd voor verkoop of recreatieve doeleinden (bijvoorbeeld vlinderteelt bestemd voor verzamelaars).

De exotische soorten vestigen zich volgens het rapport liever in gebieden met menselijke activiteit (akkers, parken, tuinen, woningen), dan in een natuurlijke of semi-naturlijke omgeving. De opwarming van het klimaat laat soorten uit oorspronkelijk subtropische en zelfs tropische gebieden toe om zich in Europa te vestigen.

De eerste inventaris van immigrerende dier- en plantensoorten in Europa, DAISIE, verenigde 15 instituten uit verschillende Europese landen en behandelde alle dier- en plantengroepen. Het project omvat onder andere de regio van oorsprong van deze soorten, hun voedingsregime, tijdstippen en manier van aankomst, economische en ecologische impact.

Meer informatie op http://europe-aliens.org .
MEEST RECENT