Voetbalcompetitie naar 16 clubs met play-offs?

"We gaan vooruit", stelde Ivan De Witte, de voorzitter van de Profliga. "We gaan in de richting van een klassieke competitie met 16 clubs, die gevolgd wordt door play-offs. Momenteel zijn er nog enkele knopen door te hakken om aan de broodnodige tweederdemeerderheid te komen", aldus De Witte, die niet in details wilde treden.

De Profliga heeft deze week vier vergaderingen gehouden over de competitiehervorming. De drie eerste vergaderingen waren telkens bestemd voor zes clubs, de laatste vergadering van vrijdag was er een voor alle 18 eersteklasseclubs. Vrijdagmorgen werden de verschillende invalshoeken bekeken.

Het is echter vrij duidelijk dat er na het kampioenschap 2008-2009 vier dalers zouden zijn, en dat niet alle clubs daar mee akkoord zijn, zelfs niet indien er een financiële compensatie is voor clubs die zakken.

Ook de formule van de play-offs is nog onderwerp van discussie. Wordt het puntenaantal van de deelnemers op nul gezet na de reguliere competitie? Hoe worden de UEFA Cup-plaatsen verdeeld, voor of na de eindronde? "We zijn al over halfweg, pakweg aan 70%", verklaarde De Witte, die tegen ten laatste eind februari een oplossing wil.

De televisierechten voor het contract 2008-2011 worden verbonden aan de hervorming van de competitie. Eerst moet er beslist worden welk product aan de zenders voorgesteld wordt (met of zonder play-offs). Bovendien vinden enkele grote clubs dat hun televisierechten ondergewaardeerd worden. "Er is veel interesse, zelfs uit het buitenland. Ik denk wel dat we de 36 miljoen die we momenteel per seizoen krijgen kunnen bekomen", stelde Ivan De Witte.

Begin februari wordt er opnieuw vergaderd. Er zal niet gestemd worden over de projecten.

Nu in het nieuws