Vlaams Belang loopt niet warm voor extreem-rechtse Europese partij

Print
Een aantal rechtspopulistische partijen, die tot voor kort deel uitmaakten van de ITS-fractie in het Europees parlement, wil nog dit jaar een Europese partij oprichten.
Zo bleek na een vergadering in Wenen op initiatief van de Oostenrijkse FPÖ. Het Vlaams Belang, dat op vergadering aanwezig was, verkiest bilaterale contacten boven een overkoepelende partij. Het is wel verheugd over de consensus die over een aantal principes bereikt werden.

Op de vergadering waren naast de Freiheitliche Partei (FPÖ) en het Vlaams Belang, ook het Franse Front National en het Bulgaarse Ataka aanwezig. Het doel zou zijn een nieuwe "Patriotisch-Europese" koepelbeweging op te richten, maar vooralsnog ziet het er niet naar uit dat de drempel van 20 Europarlementsleden, nodig om een fractie te vormen, niet zal gehaald worden.

De deelnemers waren allen lid van de ITS-fractie (identiteit, traditie, soevereiniteit) in het Europees parlement die in november 2007 uit elkaar viel nadat de Roemeense PRM de fractie verliet. Bij de Europese verkiezingen eind vorig jaar haalde de partij de kiesdrempel niet meer, zodat ze uit het parlement verdween. Het Vlaams Belang werd in Wenen vertegenwoordigd door voorzitter Frank Vanhecke en Europarlementslid Philip Claeys. "Het Vlaams Belang is bereid tot nauwe contacten en de beste relaties met gelijkgezinde partijen in het buitenland. Op dit ogenblik kunnen wij ons echter niet verbinden tot om het even welke vorm van Europese politieke partijvorming. De hele zaak is bovendien zeer voorbarig", luidt het in een mededeling. "De voorkeur van het Vlaams Belang gaat eerder uit naar bilaterale contacten met Europese geestesgenoten, dan wel naar een overkoepelende partij".

.

Nu in het nieuws