Brazilië neemt maatregelen tegen verwoesting regenwoud

Print
De Braziliaanse regering wil strenger optreden tegen de laatste tijd weer toenemende verwoesting van het Amazone-regenwoud.
In de gebieden met het hoogste vernietigingscijfer zullen geen vergunningen meer voor de houtkap uitgereikt worden, totdat alle ondernemingen in die sector opnieuw geregistreerd zijn, deelde het ministerie van Milieu donderdag (lokale tijd) in Brasilia mee. De federale politie zal bovendien de controle in de vier ergst getroffen staten intensiveren door 800 bijkomende ambtenaren.

Staatsbanken zullen in de toekomst geen kredieten meer verlenen aan vee- en sojabedrijven in het Amazonegebied zonder milieuverplichtingen, verklaarde minister van Milieu Marina Silva na een crisisvergadering met staatshoofd Luiz Inacio Lula da Silva.

De regering had woensdag een dramatische toename van de verwoesting van het regenwoud bekendgemaakt. Volgens het rapport groeide het maandelijkse verwoestingscijfer van 234 vierkante kilometer in augustus 2007 tot 948 vierkante kilometer in december. Op een maand tijd is een stuk van de "groene long" van de Aarde verdwenen dat groter is dan de Duitse stad Hamburg.

Enkele maanden geleden vierde de regering nog de terugloop met vijftig procent van de vernietiging van het regenwoud tussen juli 2005 en juli 2007. Dat resultaat was tot strengere controles terug te voeren. Sinds 1970 is het Amazone-oerwoud al bijna 700.000 vierkante kilometer kleiner geworden. Het grootste oerwoud van de wereld strekt zich nu in het laagland van de Amazone tot slechts zowat zes miljoen vierkante kilometer uit, en is een van de meest specierijke habitats ter wereld.
MEEST RECENT