"Russische soldaten in de isolatiecel tot ze bijtekenen"

Russische soldaten in de isolatiecel tot ze bijtekenen

"Russische soldaten in de isolatiecel tot ze bijtekenen"

Print
Het Russiche leger gebruikt dwang - uithongering en andere wrede methodes - om haar dienstplichtigen ertoe aan te zetten bij te tekenen.
De Russische president Vladimir Poetin heeft de duur van de dienstplicht in het Russische leger gehalveerd tot een jaar, maar volgens mensenrechtenactivisten worden de dienstplichtigen nu door hun officieren gedwongen bij te tekenen.

"Ze laten hen in de vrieskou in een tent zitten, hongeren hen uit of stoppen hen in de isolatiecel tot ze bereid zijn te tekenen", zei Dmitri Pyslar, hoofd van een bond voor dienstplichtigen in de Volga-regio. Het Russische leger was altijd al berucht om zijn wrede methodes van ontgroening. De excessen die daar nu bij komen om dienstplichtigen te laten bijtekenen maken het moeilijker de wreedheden te bestrijden, zei Lev Ponomarjov van de landelijke mensenrechtengroep Voor Mensenrechten.

"In het verleden konden we opkomen voor dienstplichtigen, maar dat kun je niet doen met beroepssoldaten", zei hij, "Zij hebben een contract getekend en dat is dan dat." Ponomarjov beschikt over talloze faxen en telegrammen waarin familieleden van jonge dienstplichtigen beschrijven hoe de jongens door officieren onder druk worden gezet of misleid om hun dienst te verlengen. Zo schrijft een vrouw uit Kemerovo in Siberië in een telegram over haar zoon en haar neef, die hun dienstplicht vervulden bij Russische eenheden in Tadzjikistan, een zeer impopulaire standplaats. "Ze dwongen hen driejarige contracten te tekenen door te dreigen dat ze hen anders als slaven zouden verkopen", schrijft de vrouw.

Door soldaten tegen hun wil vast te houden verlaagt het leger zijn gevechtsbereidheid, zeggen de activisten. En het soldaatje pesten, dat tot nu toe beperkt bleef tot dienstplichtigen, gebeurt nu ook in het professionele leger. "Soldaten die hebben bijgetekend worden geslagen, op allerlei manieren gepest en niet uitbetaald", zei Ponomarjov. "In sommige divisies kiest 60 procent ervoor zijn contract niet te verlengen en 20 procent probeert te deserteren voor zijn contract is afgelopen."

Het Russische ministerie van defensie was niet voor commentaar bereikbaar.

.

Nu in het nieuws