Nu ook hoge ozonconcentraties boven Brussel

Print
In de nacht van donderdag op vrijdag zijn boven Brussel opnieuw hoge concentraties kwik gemeten. Het meetstation van Neder-over-Heembeek noteerde waarden die nog hoger lagen dan de afgelopen twee nachten. Er werden nu bovendien ook hoge ozonconcentraties gemeten, meldt de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu (IRCEL) vrijdag.
Terwijl de normale concentraties kwik in de lucht zich tussen de 2 en 6 nanogram per kubieke meter moeten bevinden, mat het station waarden boven de 50 nanogram per kubieke meter. Tussen 1.30 en 3 uur was er zelfs een piek van 250 nanogram.

Brussel Leefmilieu liet de schaal van haar meetinstrumenten opnieuw instellen van 50 naar 250 nanogram, een waarde die meteen werd overschreden. Volgens Olivier Brasseur van IRCEL zal het instituut de schaal opnieuw moeten verhogen tot 500 nanogram. "Als de metingen meer dan 1 microgram per kubieke meter zouden aanwijzen, komt de volksgezondheid in gevaar."

Er werden in Brussel ook hoge ozonconcentraties gemeten van 1.218 en 530 microgram. "In de zomer zijn we al ongerust bij 128 microgram", aldus Brasseur. De hoge ozon- en kwikconcentraties staan in verband met mekaar.

Volgens IRCEL is de oorzaak van de vervuiling nog altijd niet bekend. "Een particulier die afval verbrand kan niet aan de basis liggen. Het gaat waarschijnlijk om een bedrijf, mogelijk een verbrandingsoven", zegt Brasseur.

De Waalse minister van Leefmilieu Benoît Lutgen heeft al opdracht gegeven aan de milieupolitie om enkele verdachte bedrijven te onderzoeken.
MEEST RECENT