Kadee viert jubileum

Print
Bornem - Jeugdhuis verenigt jong en oud voor veertigste verjaardag
BR>
Jeugdhuis Kadee viert dit jaar zijn veertigste verjaardag. Het gaf zaterdag de aanzet om dat te vieren met een receptie. De stichters onder wie Luc De Ryck en oudleden konden daarop de Kadejers van nu ontmoeten.

“Kadee ontstond in het roemruchte jaar 1968 en de kiem ervan lag bij de Kajotters van die tijd die eens wat anders wilden dan alleen luisteren naar jukebox-liedjes. Zelf zag ik een jeugdhuis zoals Kabal in Ruisbroek wel zitten, ook al wilde ik vanaf het begin een jeugdhuis waar een doe-cultuur zou bestaan. De debatcultuur die in 1968 zo in was, mocht niet het beeld bepalen” vertelt Luc De Ryck als hij na al die jaren terugblikt op het onstaan van Kadee.

Een vaste stek vinden was gemakkelijk. ‘t Kelderke, een deel van de vroegere brouwerij Cammaert, bood de ruimte. Het was alleen een kwestie van het wat ‘aan te kleden’, wat Luc deed met onder meer tekeningen in zijn typische stijl. Op de buitenmuur schilderde hij de tekst ‘Alle menschen werden Brüder’. “Reacties van de door deze Duitse tekst verontruste dorpelingen bleven niet uit, maar een groter probleem stelde wijlen onderpastoor Jos Pauwels. Hij zag het niet meteen zitten dat er in het jeugdhuis werd gedanst. Toen ouders en hijzelf eens mochten komen kijken, gaf hij zijn fiat en stak zelfs 1.500 frank toe om ons wat plaatjes te laten kopen”, mijmert Luc.

Jeugdhuis Kadee liet van bij zijn ontstaan de leden aan de bak komen in hobbyclubs. De meest actieve club in de beginjaren was de wandelclub die aan de basis lag van het wandeldrieluik Paastochten, Dodentocht en Oktobermarsen.

Nu, veertig jaar later, is ‘t Kelderke geschiedenis. Kadee heeft allang zijn eigen huis in het recreatiedomein Breeven na een tussenperiode in cultuurcentrum Ter Dilft. Kadee was ook nooit louter Bornems en oefende een regionale aantrekkingskracht uit. Nu nog trouwens, want voorzitter Jelle Brusselmans is uit Sint-Amands en bestuurslid Evie Walschap uit Breendonk (Puurs). Zij nam het initiatief om op een receptie jong en oud samen te brengen. “We wilden eens verhalen horen over die beginjaren en de oudjes van toen leren kennen”, stelt ze.

Taf PAUWELS
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio