Achthonderd gezinnen moeten waterzuivering nog regelen

Print
Heist-op-den-Berg - In Heist moet nog bij ruim achthonderd woningen in individuele installaties voor behandeling van afvalwater (IBA) worden voorzien.
BR>
De gemeente geeft hiervoor subsidies, maar vraagt ook de tussenkomst van het Vlaamse gewest.

Het zoneringsplan, dat bepaalt hoe het afvalwater van alle woningen wordt gezuiverd, is opgemaakt door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in overleg met de gemeente. De bedoeling is dat tegen 2012 alle afvalwater wordt gezuiverd. Dat kan door aan te sluiten op de bestaande riolering, door riolering aan te leggen of door zuivering door een individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater. ”Op het ontwerp zoneringsplan was nog in 995 individuele installaties voor behandeling van afvalwater voorzien. In het aangepast ontwerp zijn er dat nog 717 bij woningen en ongeveer honderd bij weekendwoningen”, vertelt schepen van Milieu, Carl Verelst (CD&V-NVA).

Subsidie

”Het gemeentebestuur verleent een gemeentelijke toelage van vijftig procent van de investeringskost met een maximum van 1.000 euro aan gezinnen die een IBA moeten plaatsen. De kostprijs van een IBA varieert tussen 2.000 en 8.000 euro”, zegt Verelst.

De gemeente dringt bij het Vlaamse gewest aan om tussen te komen in een deel van de investering voor de oprichting van IBA’s en de exploitatie ervan.

Dat kan mogelijk via Pidpa- Hidrorio.

Iedereen weet dat er nog heel wat werk aan de winkel is. ”Wij willen uiteraard nog zoveel mogelijk rioleringen aanleggen”, geeft de schepen nog mee.

PA

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio