De Spiegel wint antipest-prijs

Print
Mechelen - Vlaamse gemeenschap schenkt 2.500 euro aan Leestse basisschool
BR>
Basisschool De Spiegel in Leest (Mechelen) krijgt vandaag, vrijdag Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a) over de vloer en dat is niet toevallig. Bij de start van de Vlaamse week rond ’Kies kleur tegen pesten’ krijgt De Spiegel de Pesten- dat-kan-niet-prijs! 2008 overhandigd.

Voor het derde jaar op rij organiseert het Vlaamse netwerk ‘Kies kleur tegen pesten’ een Vlaamse week tegen pestgedrag op school. Op zoek naar een geschikte laureaat voor de prijs die een bijzonder initiatief tegen pesten bekroont, kwam het netwerk uit bij basisschool De Spiegel in Leest. “Voor ons is deze bekroning een hele verrassing”, vertelt directrice An Hereygers, “We zijn er wel erg fier op. Want binnen De Spiegel werken zowel leerlingen als het leerkrachtenteam er dagelijks aan om pestgedrag zo goed mogelijk uit te sluiten. Wij zijn sterk van de mening dat antisociaal gedrag onder leerlingen zeker niet mag worden geminimaliseerd.

Het verdient net een systematische aanpak en vooral preventief werken is van het grootste belang.”

Daarbij werkt De Spiegel onder meer rond voldoende speelruimte voor iedereen. “We zitten met veel leerlingen op een relatief kleine ruimte. Daarom worden bijvoorbeeld twee leerlingen van de zesde klas aangeduid als sterrenkinderen.

Ze zijn te herkennen door een fluorescerend vestje met een ster op. Die kinderen moeten bemiddelen bij ruzies en moeten alle kinderen in het spel op de speelplaats betrekken. In die vaardigheden krijgen ze trouwens training van een van de leraars. Andere leerlingen zijn dan weer opgeleid tot scheidsrechter, waarop tijdens de speeltijd beroep kan worden gedaan”, gaat An Hereygers voort.

“Maar ook het leerkrachtenteam is steeds in de weer rond pestproblematiek.

Zo worden de schoolafspraken voortdurend onder de loep gehouden en bijgestuurd indien nodig. Er zijn duidelijke afspraken vastgesteld, zodat iedereen op dezelfde manier reageert”, zegt de directrice nog. Aan de prijs die De Spiegel vandaag krijgt overhandigd, is een vette cheque van 2.500 euro verbonden.

“In overleg met de leerlingenraad bepalen we welk cadeau we daar de school mee kunnen doen. Aangezien de leerlingen de prijs mee hebben verdiend, moet het zeker iets zijn waar ze zelf iets aan hebben”, besluit de directrice.

www.despiegelleest.be
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio