Nieuws in Beeld: onze reporter kookt blind

Nieuws in Beeld: onze reporter kookt blind

Nieuws in Beeld: onze reporter kookt blind

Print
Om een paar vooroordelen rond blinden en slechtzienden de wereld uit te helpen, organiseerde de Brailleliga donderdag in Antwerpen een blinde kookles voor enkele beleidsverantwoordelijken die werken rond gelijke kansen. Gazet van Antwerpen kookte mee, maar stuurde een redactrice die sowieso al hoogst zelden achter het fornuis staat. Hoe bracht Saskia Castelyns het ervan af? U hoort het haar zelf vertellen.
BR>
Druk op de driehoekige play-knop om Nieuws in Beeld te bekijken en beluisterenDe Brailleliga heeft in alle grote steden van ons land een keuken en geeft er twee keer per maand les aan blinden en slechtzienden. ”We willen duidelijk maken dat ook zij perfect zelfstandig kunnen koken zonder grote aanpassingen in een keuken”, legt woordvoerster Noella Jardin uit. “En vooral dat ze geen gevaar zijn. Veel van onze leden vinden bijvoorbeeld moeilijk een woning. ’Je gebruikt toch geen frietketel?’ krijgen ze dan te horen.”

Gelegenheidskoks van dienst waren donderdag onder meer Martha Franken, directeur van de cel Gelijke Kansen van de Vlaamse overheid, en Antwerps schepen van Samenlevingsopbouw Leen Verbiest. De opdracht: geblinddoekt een driegangenmenu maken. Ook wij moesten aan de slag, al is koken niet echt ons ding, laat staan geblinddoekt. Verder dan een prei en twee ajuinen in stukjes snijden ging het avontuur dan ook niet, want het vlijmscherpe mes belandde twee keer los naast de groenten. Gelukkig sneuvelden onze vingernagels en niet de vingertopjes.

De onervaren chefs draaiden eigenlijk hulpeloos rond in de keuken, maar Rebecca Bisot (26) uit Ranst wist meteen wat te doen. ”Ik volg hier al les sinds 2001”, zei ze. Rebecca is geboren met een beschadigd netvlies. ”Vroeger was mijn zicht beter. Nu beperkt het zich tot wat witte vlekken.” Op haar eentje maakte ze het dessert, een exquise chocolademousse. ”Je went eraan. Het moeilijkste blijft het stijven van het eiwit. Als ik te lang klop, wordt alles weer vloeibaar. Dat is soms moeilijk in te schatten. In tegenstelling tot wat iedereen denkt, is het scheiden van de eieren nog het makkelijkst. Met een eischeider gebeurt dat zonder ongelukken”, lachte ze.

Saskia CASTELYNS
Nu in het nieuws