Vakbondsactie in Tessenderlo over hoge werkdruk schoonmaaksector

Print
Een twintigtal militanten van de Limburgse afdeling van het ABVV en het ACV hebben vrijdagmorgen op het industrieterrein Ravenshout in Tessenderlo pamfletten uitgedeeld aan de talrijke kantorencomplexen die er gevestigd zijn en die gebruik maken van schoonmaakbedrijven voor het onderhoud van hun bedrijf.
Met hun provinciale actie willen de vakbonden de hoge werkdruk en onderbroken werktijden in de schoonmaaksector aan de kaak stellen. De actie kadert in een nationaal initiatief van het ABVV en het ACV en maakt tevens deel uit van een Europese sensibiliseringscampagne.

Volgens de vakbonden zijn de knelpunten in de schoonmaaksector het gevolg van de besparingsdrift van de klanten. Die besteden hun onderhoudsdiensten almaar meer uit en willen dat er zoveel mogelijk vierkante meters in zo weinig mogelijk tijd gepoetst worden, zo zegt secretaris Bart Stalmans van ABVV-Limburg.

Behalve de extreem hoge werkdruk en de bikkelharde concurrentie spelen ook de onderbroken werkuren de poetsvouwen parten. "Hierdoor moet heel wat poetspersoneel allerlei shiften en jobs aan elkaar plakken om toch maar een deftig inkomen te verwerven", aldus nog de bonden.

De huidige situatie in de schoonmaaksector heeft tot gevolg dat steeds meer poetspersoneel er de brui aan geeft en voor de sector van de dienstencheques kiest.

De vakbonden stellen voor om een minimumprijs vast te leggen waardoor poetsfirma's niet meer onder de prijs kunnen werken en om het systeem van het tellen in vierkante meters te herbekijken. Na hun pamflettenactie in Tessenderlo zakten de militanten af naar het staalbedrijf ALZ in Genk. Daar gingen ze symbolisch een rouwkrans afgeven omdat er in het bedrijf recent een urenvermindering werd doorgevoerd waardoor een aantal poetsvrouwen hun baan verloren.
Nu in het nieuws