Het doek valt voor vismijn

Print
Lier - De wekelijkse vismijn op de Vismarkt in Lier is niet meer. De visverkoop, door de stad georganiseerd, ging donderdag voor de allerlaatste keer door. Het schepencollege nam die beslissing omdat er steeds minder kopers opdaagden. Zij die er wel waren, vonden het jammer dat het nu afgelopen is.
BR>
Omstreeks 8.15u arriveert Goemmer Verstockt, de rattenvanger van de stad, op de Vismarkt. Hij draagt de vis in een piepschuimen doos met zich mee. Hulp heeft hij daarbij niet nodig, want het gaat om amper dertien pakjes vis. Ooit ging het om tientallen kilo’s vis en tot wel tweehonderd kilogram mosselen.

Het aantal kopers durfde toen, zo’n tien jaar geleden, tot een honderdtal oplopen. Die tijd is allang voorbij. Dat de vismijn overdag georganiseerd wordtis wellicht een van de voornaamste redenen. Dat en natuurlijk ook de veranderende maatschappij en mentaliteit.

Tegen 8.45u heeft Goemmer alle attributen op zijn plaats gezet: de schragen waarop de doos met vis komt, het zwarte bord waarop in krijt staat aangegeven welke vis er verkocht wordt en een tafel met stoel voor de marktmeester. Die arriveert om 9u op de Vismarkt, de verkoop kan beginnen. Voor de allerlaatste keer roept marktmeester Marc Vekemans om welke vis het gaat en hoeveel die moet kosten. De vis gaat zo vlug van de hand dat de verkoop minder dan tien minuten in beslag neemt. En dan wordt de vismijn definitief opgedoekt.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio