Pantsertanks voor Saudi's uit Hooglede

Print
Het constructeursbedrijf Mol uit Hooglede gaat 200 gepantserde voertuigen assembleren voor de Nationale Garde van Saudi-Arabië. Dat gebeurt in opdracht van het Britse defensiebedrijf BAE, zo schrijft De Tijd vrijdag.
De firma Mol hoopt dit jaar al voor ruim 56 miljoen euro te kunnen leveren aan BAE, waar de pantserplaten worden aangebracht, alvorens de voertuigen verscheept worden naar Saudi-Arabië.

Het bedrijf Mol heeft de nodige wapenexportvergunning al gekregen van Vlaams minister van Economie Patricia Ceysens (Open Vld) om de geassembleerde pantservoertuigen naar Groot-Brittannië uit te voeren. Haar voorganger, Fientje Moerman (Open Vld), weigerde die vergunningen af te leveren. Ze wees erop dat Saudi-Arabië de mensenrechten niet respecteert. Volgens een Europese gedragscode mogen geen wapens worden uitgevoerd naar zulke landen. Ceysens ziet dat blijkbaar anders.

De pantservoertuigen die in Hooglede worden gemaakt, zijn bestemd voor de interne veiligheid en ordehandhaving in Saudi-Arabië. Het gaat om gepantserde voertuigen voor troepentransport, commandovoertuigen, ziekenwagens en waterkanonnen.
Nu in het nieuws