Rice vraagt Egypte om de grens met Gaza te controleren

De Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, heeft donderdag Egypte gevraagd om de grens met Gaza te controleren. Toch benadrukte ze dat de situatie voor de Egyptische overheid moeilijk is.

Belga

'Ik begrijp dat de situatie voor hen moeilijk is', verklaarde het Amerikaanse diplomatieke hoofd aan enkele journalisten. 'Maar het is een internationale grens. Ze moet worden beschermd en ik denk dat de Egyptenaren dat begrijpen', voegde ze er aan toe.

De veiligheidstroepen in Egypte hebben donderdag barrages opgeworpen op de belangrijkste weg tussen Gaza en Cairo. Daardoor hoopt ze te verhinderen dat inwoners van de Gazastrook de Egyptische hoofdstad bereiken. Ook zijn er verschillende identiteitscontroles op verschillende plaatsen. Rice noemde opnieuw Hamas als verantwoordelijke voor de geblokkeerde situatie in Palestina.

Hamas nam vorige zomer de controle over van het gebied. 'Het probleem is steeds een veiligheidskwestie dat gecreëerd wordt door Hamas in de Gazastrook. Ik ben er van overtuigd dat er iets kan aan worden gedaan zolang zij maar willen', herhaalde Rice. 'Voor de onschuldige burgers in de Gazastrook is deze situatie zeer moeilijk'.