Pompgemaal in Lokeren maakt Durme beter bevaarbaar

Temse - Het agentschap Waterwegen en Zeekanaal wil de Durme beter bevaarbaar maken. Daarmee komt het tegemoet aan een vraag van burgemeester Luc De Ryck (CD&V) van Temse, die de toeristische boottochten op de Durme al zag verdwijnen.
BR>
”De Durme vormt een bijzonder mooi natuurrijk kader, geknipt voor toerisme en recreatie”, zegt Luc De Ryck. ”Al verscheidene jaren organiseert het gemeentebestuur boottochten, met als koninginnestuk Temse door de bril van Schelde en Durme. De Durme wordt dan bevaren van de Schelde tot de viaduct over de N41, aan de grens van Elversele en Hamme. Door de natuurlijke evolutie en het feit dat in de Durme niet wordt gebaggerd, is de bevaarbaarheid van de Durme steeds beperkter geworden. Daardoor komen de boottochten zelfs in het gedrang.”

Het agentschap Waterwegen en Zeekanaal plant nu maatregelen die de waterdiepte van de Durme, minstens gedeeltelijk, moeten herstellen. ”Het sedimentatieproces van de Durme is gekend”, aldus gedelegeerd bestuurder Leo Clinckers. ”Tussen de Schelde en de Mirabrug wordt dat proces in de mate van het mogelijke tegengehouden, maar deze werkzaamheden hebben geen langdurend effect op de waterdiepte.”

Dijken

Aan de hand van een studie van het Waterbouwkundig Laboratorium werden voor de Durme en de omgeving een aantal projecten uitgewerkt die een positieve invloed zullen hebben op de waterdiepte.

Op de Dam in Lokeren komt een pompgemaal. Daarmee wordt Lokeren beschermd tegen wateroverlast en krijgt de Durme een bovenafvoer zodat hij minder zal verzanden. De bouw van een pompgemaal in Lokeren is opgenomen in de actielijst van het ontwerp bekkenbeheerplan van de Benedenschelde.

Daarnaast wordt voorgesteld om nieuwe dijken, die voornamelijk afwaarts van de Waasmunsterbrug komen, maximaal op te bouwen met zand uit de Durme. Waterwegen en Zeekanaal onderzoekt ook of dat zand bruikbaar is bij de geplande projecten in het kader van het geactualiseerde Sigmaplan.

Over de Durmevallei, waarin volgens het geactualiseerde Sigmaplan overstromings- en natuurgebieden worden aangelegd, is op woensdag 30 januari tussen 16 en 20u in administratief centrum De Zaat in Temse een infomarkt.
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio