Vlaanderen vlagt aan de schoolpoort - Discussie

Vlaanderen vlagt aan de schoolpoort - Discussie

Vlaanderen vlagt aan de schoolpoort - Discussie

Print
Geel - De organisatie Vlaanderen Vlagt zoekt sinds eind vorig jaar de jeugd op. Sindsdien vinden duizenden kleine leeuwenvlaggetjes gretig aftrek bij scholieren. De vereniging wil nog een stap verder gaan. Vlaanderen Vlagt bereidt een actie voor waarbij de leden cd’s met daarop de Vlaamse Leeuw gaan uitdelen aan jongeren.
BR>
Maandag, het station in Geel. Ivan Mertens uit Beerse, de stichter en bezieler van Vlaanderen Vlagt, spreekt na schooltijd scholieren aan en deelt leeuwenvlaggetjes uit. Twee tieners op de fiets stoppen en vragen hem beleefd of ze ook een vlaggetje krijgen. Ze zijn er duidelijk blij mee.

Twee dagen later een bijna identiek tafereel op de Markt in Diest. Dit keer wordt Mertens vergezeld door Vic Torbeyns (69) uit Herk-de-Stad.

“Koffie en thee”, bestellen de twee als ze even pauzeren in een café. “Voor, tijdens en na de actie wordt er niet gedronken. De leeuwenvlag moet wapperen, niet zwadderen”, verklaren ze hun alcoholvrije keuze.

De leden van Vlaanderen Vlagt komen zelden in de belangstelling, maar iedereen kent hun leeuwenvlaggen, die bij elke sportwedstrijd prominent in beeld komen.

“Ons doel is om Vlaanderen te Vervlaamsen”, legt Mertens uit. “In de sport hebben we al iets bereikt maar ik kreeg het verwijt dat we ons alleen met sport bezighielden. Daarom beslisten wij om naar de steden te gaan. Elke week zijn we actief in elf grote steden tussen Hasselt en Lokeren. We bezoeken de markten, de hoofdstraten en de schoolomgeving.”

“De reacties zijn positief. Ik wist niet dat de jeugd in Vlaanderen zo Vlaams was”, legt Mertens uit. “Hun Vlaams gevoel is veel gezonder dan dat van ons”, meent hij.

Met vlag en al opstoken

“Verrassend zijn de reacties van de jonge allochtone vrouwen. Die moedigen ons aan. Ze zien graag uitingen van identiteit. Een minderheid van de allochtonen zou ons het liefst opstoken met vlag en al. Maar ja, dergelijke personen vinden we ook terug bij de Vlamingen.”

Rock Werchter

De 50 leden - bijna allemaal gepensioneerden - van Vlaanderen Vlagt voeren jaarlijks 170 acties uit. “Alleen op Rock Werchter ben ik er niet gerust in. Daar zitten altijd wel een paar lastigaards tussen. Maar denk niet dat daar iedereen links is. Elk jaar verkopen we er 500 leeuwenvlaggen.”
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio