Overeenkomst sociale partners duurdere dienstencheques

Er is een consensus tussen de sociale partners om de prijs van de dienstencheques op te trekken. Dat zegt Herwig Muyldermans, algemeen directeur van federatie voor uitzendarbeid Federgon. Minister van Werk Josly Piette wil de prijs optrekken.

Belga

In een kranteninterview pleitte de minister van Werk voor een verhoging van de prijs van een dienstencheque van 6,7 naar 7,7 euro. Hij pleit ook voor het afschaffen van de fiscale aftrekbaarheid. "In het paritair comité dienstencheques is er een consensus om de prijs op te trekken. De sociale partners zijn zich bewust van de noodzaak daartoe", aldus Muyldermans. Bij de werkgevers van de Franstalige non-profit zou er wel nog enige aarzeling zijn.

Volgens de Federgon-topman is de prijs voor de klant nu "behoorlijk laag": 4,70 euro na fiscale aftrek en 6,70 euro zonder fiscale aftrek. In het zwarte circuit is dit al gauw 7 euro. "Bij de start van het systeem was het belangrijk een stuk onder het zwarte circuit te blijven. Nu zit er al enige rek op. Om de continuïteit van het systeem te verdedigen, is een prijsverhoging verdedigbaar", dixit Muyldermans. Volgens hem zou de klant dit begrijpen.

Over de fiscale aftrekbaarheid heeft het paritair comité zich niet uitgesproken, aldus nog Muyldermans. Niettemin vindt hij 7,7 euro misschien wat veel.

Bij het ACV vindt men die afschaffing van de fiscale aftrekbaarheid geen slechte zaak. "In het huidige systeem geldt: hoe meer men verdient, hoe goedkoper de dienstencheques. Is dat wel een goede zaak? ", vraagt het ACV zich af. Over de prijszetting vraagt de vakbond een debat of het niet mogelijk is de prijs afhankelijk te maken van de hoogte van het inkomen.

Het tijdschrift Trends stelt dat de totale kostprijs van het systeem van de dienstencheques voor de staat in 2008 1 miljard euro bedraagt. Dat komt vooral door de stijgende vraag.