Genk weggespeeld, fans eisen ontslag van Broos

Genk weggespeeld, fans eisen ontslag van Broos

Genk weggespeeld, fans eisen ontslag van Broos

Print
Racing Genk blijft hopeloos op zoek naar zichzelf: 5-1 verlies op Cercle Brugge. Voor de evaluatie hoeft niet gewacht te worden tot na de duels tegen Gent en Germinal Beerschot.
De demonstratie die Cercle Brugge er gisteren van maakte tegen de onkennelijk zwakke Limburgers, spreekt boekdelen. Dit Genk hangt als los zand aan mekaar. De score voor mentale weerbaarheid: nul. Voor samenspel: nul. Voor duelkracht: nul. Duidelijker kunnen we in deze analyse niet zijn. En dus komt Hugo Broos stilaan terecht in het oog van de storm. De Racing-fans namen de coach gisteren alvast genadeloos op de korrel. Geloof ons, er zal deze week een hartelijk woordje worden gesproken in de Cristal Arena. Cercle stoomt intussen ijzersterk door naar een Europees ticket.

Hugo Broos had blijkbaar toch de nodige moed geput uit de bekermatch van een week geleden op Sclessin. Ook gisteren hield hij immers vast aan de veldbezetting, waarmee zijn spelers de Rouches een uur lang in bedwang hadden gehouden. Op links was er dus eens te meer geen plaats voor Tom Soetaers. Op het middenveld en voorin moest de Genkse coach noodgedwongen wel twee wissels doorvoeren. Toth verving de geblesseerde Vrancken, Bosnjak de zieke Dahmane. Daardoor opereerde Barda meer vanaf de rechterflank. Voor Glen de Boeck was er uiteraard geen enkele reden om zijn winning-team te wijzigen.

De Limburgers startten in deze topper met een licht mentaal voordeel. Het was van 22 maart 1992 geleden dat ze bij Cercle nog eens verloren hadden. Sindsdien was Cerkeltje er in 15 confrontaties niet meer in geslaagd om de volle pot te veroveren. Maar op het veld zette die trend zich niet door. In een vrij zoutloze eerste helft hielden beide ploegen mekaar min of meer in evenwicht. Maar al snel werd duidelijk dat bij Genk de ideeën ontbraken om een stug Cercle uit verband te halen.

Vermits Tiago en Barda constant naar binnen knepen, speelden de bezoekers vrijwel zonder flanken. Alle ballen kwamen zo in een trechter terecht en daar zat alles potdicht. Bovendien was de opbouw van achter uit tergend traag en onzorgvuldig. Resultaat: de Bruggelingen speelden in een zetel. Verbist moest pas op slag van rust een eerste balletje oprapen.

Op dat ogenblik stond Racing al in het krijt. Want even voordien had - wie anders dan - Tom De Sutter zijn vereniging op voorsprong gekopt. Een copybook-aanval: interceptie Boi, combinatie met Gombami en De Smet, opnieuw Boi, heerlijke center en nummer negen voor De Sutter zoefde voorbij Bailly. Gonzague Vandooren, die mee was opgerukt, keek ernaar van ver. Het was meteen ook het enige echte doelgevaar dat Cercle tot dan toe had kunnen creëren. Maar efficiëntie is een belangrijke kwaliteit in het voetbal en die demonstreert Cercle wekelijks.

Dat scenario veranderde echter compleet in de tweede helft. Bevrijd door het doelpunt, trok de thuisploeg plots alle offensieve registers open. Het zette enorme druk op de bal en versmachtte zo de Limburgers. Een tweede succes liet niet lang op zich wachten. Boi leverde nog maar eens een haarscherpe voorzet af en Lolo, onkennelijk zwak, legde een inspurtende Iachtchouk geen duimbreed in de weg.

Het sein voor de meegereisde Genk-fans om Broos op de korrel te nemen. "Hugo buiten!" rolde het van de tribunes. Maar die bleef lijdzaam toezien en greep pas in met de inbreng van Matoukou en Haroun, toen het kalf helemaal verdronken was. De Smet nam Caillet, de enige Genkse verdediger op niveau, in de maling en knalde beheerst voorbij Bailly.

Haroun bracht met een magistrale knal in de winkelhaak nog even hoop in de Genkse harten. Maar De Smet en opnieuw De Sutter maakten de bezoekers ijskoud af. Voor Glen De Boeck is en blijft het genieten van dit Cercle. Met De Sutter (10), Iachtchouk (9), Gombami (8) en De Smet (6) beschikt hij over vier prijsschutters.

Bij Genk kunnen ze daar alleen maar van dromen. Behoudens een miraculeuze heropstanding, dreigt een vreselijk lang en grijs seizoen. Eerlijk is eerlijk, meer dan een ordinaire meeloper is deze ploeg niet.

CERCLE BRUGGE:Verbist (6); Boi (8), Viane (7), Portier (6), Van Mol (7); Gombami (6), Hasi (6), Serebrennikov (6), Iachtchouck (7); De Smet (8), De Sutter (7).

RC GENK: Bailly (4); Cornelis (5), Lolo (4), Caillet (5), Van Dooren(4); Barda (5), De Decker (6), Toth (5), Vossen (4), Tiago (4); Bosnjak (4).

Scheidsrechter : P.Vervecken (6).

Doelpunten: 39'De Sutter 1-0; 51'Iachtchouck 2-0; 60' De Smet 3-0; 63' Haroun 3-1.

Vervangingen : 61' Cornelis door Matoukou () en Vossen door Haroun (-); 72' Iachtchouck door Nyoni (-); 75' Gombami door Snelders (-); 83'Hasi door De Wulf (-).

Gele kaarten: 33' Toth (fout); 38' Iachtchouck (fout); 48'De Decker (fout); 57'Cornelis (fout); 69'Caillet (fout).
MEEST RECENT