Twee Marokkanen brengen nacht door op luchthaven Charleroi

Print
Twee Marokkaanse passagiers hebben de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht op de luchthaven van Charleroi.
Dat gebeurde na een beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken, staat in een persbericht van vluchtelingenorganisatie CRER. De twee zijn bejaard en hebben een zwakke gezondheid, luidde het. Ze zijn afkomstig uit Marokko maar wonen sinds 2003 in ons land met een gele verblijfskaart die om de vijf jaar moet worden vernieuwd. Toen ze zaterdagmiddag met een vlucht uit hun thuisland in Charleroi landden, werden ze volgens de CRER vastgehouden in het politiekantoor op de luchthaven, omdat de Dienst Vreemdelingenzaken oordeelde dat ze te lang uit België weg waren geweest.

De CRER klaagt aan dat de familie van de twee bejaarden pas zaterdagavond contact mocht opnemen. De zoon van het koppel mocht ook niet bij zijn ouders op de luchthaven overnachten. Zondagochtend kreeg het paar dan te horen dat ze opnieuw naar Marokko zouden worden gestuurd. De zoon bemoeide zich ermee en enkele uren later werden zijn ouders dan toch vrijgelaten.

Een woordvoerder van de Dienst Vreemdelingenzaken bevestigt dat deze situatie het gevolg is van een te lange afwezigheid van het Belgisch grondgebied. Als men langer dan een jaar in het buitenland verblijft, moeten houders van een gele verblijfskaart de gemeente op voorhand verwittigen van hun terugkeer.
MEEST RECENT