"Geen nieuwe bevoegdheden zonder nieuw geld"

Geen nieuwe bevoegdheden zonder nieuw geld

"Geen nieuwe bevoegdheden zonder nieuw geld"

Print
De Franstalige partijen willen niet dat de deelstaten nieuwe bevoegdheden toegewezen krijgen als daar niet de nodige middelen tegenover staan.
Dat bleek zondag nog eens in het RTBF-programma Mise au point. Premier Guy Verhofstadt stelde in zijn communautaire nota dat de deelstaten niet veel bijkomende middelen kunnen krijgen voor nieuwe bevoegdheden. "Dat de gewesten in de plaats van het federale niveau zouden betalen, is voor ons onmogelijk", zei Waals minister André Antoine (cdH). PS-kopstuk Philippe Moureaux merkte op dat er andere financieringssystemen mogelijk zijn, afhankelijk van de bevoegdheden die overgedragen worden.

"Onze Vlaamse vrienden moeten begrijpen dat het grootste probleem van de Franstalige dat van de middelen is", zei Ecolo-senator Marcel Cheron.

CD&V-senator Hugo Vandenberghe zei het standpunt van de Franstalige partijen te begrijpen. FDF-voorzitter Olivier Maingain is waakzaam: de Franstaligen moeten zien wat ze moeten afstaan voor een beetje geld. "Ik hoop dat de Franstaligen niet opnieuw in de val trappen die voor hen zo vaak is gespannen", zei hij.
MEEST RECENT