"Pas vertrouwen als er communautair akkoord is"

Print
Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open Vld) meent dat er tussen de coalitiepartners pas vertrouwen zal zijn wanneer er een akkoord is over het communautaire.
Dat zei hij zondag in de Zevende Dag op Eén. "Een volwaardig regeerakkoord zie ik pas onderhandelbaar wanneer de krijtlijnen vastliggen van een communautair vergelijk", zei hij.

Dat het niet altijd koek en ei is tussen de partijen van de interimregering, bleek deze week nog eens rond het asieldebat. PS en cdH lanceerden hierin nog eens een aanval op minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael. Ze willen duidelijke criteria voor regularisatie. Dewael vindt dat die partijen "populistisch" te werk gaan en wil zijn lijn blijven volgen.

Vertrouwen tussen de coalitiepartners en een volwaardig regeerakkoord zullen er volgens Dewael pas zijn als er tegen 23 maart uitzicht is op een communautair vergelijk. Daarvoor moet de Octopuswerkgroep onder leiding van vicepremier Yves Leterme (CD&V) zorgen.

De communautaire nota van premier Guy Verhofstadt wordt dan wel niet door iedereen gedragen, Dewael merkt op dat die nota "het enige werkstuk op tafel is op basis waarvan een gesprek mogelijk is". "Ik ken het uitgangspunt van Yves Leterme niet, hij heeft nog geen nota uitgewerkt", zei Dewael, die er geen probleem mee zou hebben als Leterme de nota van de premier "tot de zijne maakt".

.

Nu in het nieuws