200.000 gelovigen steunen paus na incident met universiteit

200.000 gelovigen steunen paus na incident met universiteit

200.000 gelovigen steunen paus na incident met universiteit

Print
Op het Sint-Pietersplein in Rome verzamelden zondag tien maal meer mensen dan gewoonlijk voor het traditionele zondagse Angelusgebed van paus Benedictus XVI.
De sterke opkomst moet gezien worden als een teken van steun aan de paus, die onlangs een bezoek aan een plaatselijke universiteit moest afzeggen omdat er teveel protest was tegen zijn komst. De gelovigen op het plein hadden spandoeken bij zich, waarop ze hun steun aan de paus betuigden. Ook klonk er regelmatig luid applaus. Volgens het Vaticaan tekenden ongeveer 200.000 mensen present. Op een doorsnee zondag zijn er dat doorgaans slechts 20.000.

De paus zou normaal gezien een bezoek brengen aan de La Sapienza universiteit, maar dat bezoek werd geannuleerd. Zo'n honderd universiteitsstudenten hielden een sit-in uit protest tegen de komst van de religieuze leider. Enkele linkse studenten dreigden er bovendien mee luide rockmuziek te zullen afspelen tijdens de toespraak van de kerkleider en een groep academici ondertekende een brief aan de rector, waarin ze hem vroegen zijn uitnodiging aan de paus -volgens hem een vijand van het vrije wetenschappelijke onderzoek - in te trekken.

Paus Benedictus kwam in zijn toespraak zondag terug op het incident. Hij roept de studenten en het personeel van de universiteit op om "de meningen van anderen altijd te respecteren" en verklaarde dat ze "steeds op een verantwoorde manier moeten streven naar de waarheid en het goede". Na zijn speech en het gebed kreeg de paus een daverend, drie minuten durend applaus.
Nu in het nieuws