Zeker 27 doden door geweld in Kenia

Print
Gevechten rond een klooster in de Keniaanse Rift-vallei hebben zondag aan 22 mensen het leven gekost. Zo'n tweehonderd huizen gingen in vlammen op.
Bij gevechten tussen Kikuyu's en Luo's in Mathare, een sloppenwijk in de hoofdstad Nairobi, vielen zeker vijf doden. Ook in Mathare werden huizen in brand gestoken. In de Rift-vallei namen Kalenjins, de oorspronkelijke bewoners van het gebied, de wapens op tegen leden van twee andere etnische groepen, Kisii's en Kikuyu's. De meeste Kalenjins steunen oppositieleider Raila Odinga, een Luo, die eind december de presidentsverkiezingen verloor van zittend president Mwai Kibaki, een Kikuyu. Geweld dat na de verkiezingen tussen verschillende bevolkingsgroepen uitbrak omdat Kibaki de verkiezingen door fraude zou hebben gewonnen heeft al aan meer dan zeshonderd mensen het leven gekost.

Zeventien mensen werden zondag in de Rift-vallei om het leven gebracht met machetes en pijlen en vijf mensen werden doodgeschoten door de politie, die het geweld aan het begin van de middag leek te hebben bedwongen. In het klooster waarbij het geweld zich afspeelde worden Kikuyu's en Kisii's opgevangen die hun huizen zijn ontvlucht. Het klooster staat onder politiebewaking. Ook in drie scholen worden mensen opgevangen.

In Mathare speelde het geweld zich af tussen Luo's en Kikuyu's. De doden zijn waarschijnlijk Luo's. Een slachtoffer werd doodgeslagen toen hij op zijn fiets door een groep Kikuyu's reed. Een verslaggever van het persbureau Associated Press zag een man over straat waggelen wiens arm met een machte was afgehakt. Een groep jongeren zette de arm bovenop een berg stenen die de toegang tot een steeg blokkeerde. Artsen zonder Grenzen zei zondagmorgen tien mensen met door met machetes en bijlen toegebrachte wonden te hebben behandeld.
MEEST RECENT