Kater redt koppel van gewisse dood

De kater Tsiko redde dinsdag zijn baasjes én de bovenbuurvrouw van een gewisse dood. De kat reageerde op de hoge concentratie koolstofmonoxide in het appartement aan de Simonsstraat in Antwerpen.

ghouben

Terwijl baasje Hugo in de zetel wegzakte, danste Tsiko als een gek op zijn schoot. Dankzij twee uur in de decompressiekamer van de spoeddienst is de koolstofmonoxide - die de zuurstof in het bloed verdrijft - uit het lichaam van Hugo Van Minnebruggen (55) en zijn vrouw Marina (49) verdwenen. Ze zijn sinds donderdagmiddag weer thuis.

Hun kat Tsiko - acht jaar geleden van de straat geplukt - zijn ze eeuwig dankbaar. “We waren bijna geschiedenis”, vertelt Hugo. “Ik zat voor tv toen ik mezelf voelde wegzakken in de zetel. Toen Tsiko op me sprong en begon te dansen, te krabben en te bijten als een gek, wist ik dat er iets niet klopte. Mijn vrouw was bij onze bovenbuurvrouw. Ik heb haar opgebeld en samen kwamen ze kijken wat er aan de hand was.”

Het drietal verwittigde de hulpdiensten. Met een ziekenwagen ging het in allerijl naar het Stuivenbe r g - z i e - kenhuis. Ondanks het feit dat de twee vrouwen slechts korte tijd in het appartement vertoefden, waren ze eveneens stevig bedwelmd geraakt. “Ik was er met een CO-waarde van 40 het ergst aan toe”, gaat Hugo verder. “Onderweg hebben de ambulanciers me moeten reanimeren.”

Tsiko werd voor de rit naar het ziekenhuis bij de buren afgezet en is springlevend. “Wat een beetje frisse lucht niet kan doen”, lacht Hugo. Toch kan het beestje door het gebrek aan een decompressiebehandeling later nog last krijgen van de vergiftiging. “In principe ben je met een beetje lucht meteen over het ergste heen, maar op lange termijn kunnen er neurologische afwijkingen optreden”, legt Karen Schoonheydt uit, als arts verbonden aan het Stuivenberg- en Erasmusziekenhuis en gespecialiseerd in intensieve zorgen.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio