Diana's butler in de war door 'afgrijselijke' hoorzitting

Print
De butler van prinses Diana, Paul Burrell, zei dinsdag dat het grote geheim dat zij hem vlak voor haar dood toevertrouwde - en dat hij in zijn boek zwoer met zich mee het graf in te dragen - was dat zij van plan was naar de Verenigde Staten te verhuizen.
Of toch naar Zuid-Afrika? Hij kon het niet met zekerheid zeggen. Een dag eerder reageerde Burrell tijdens zijn hoorzitting in het gerechtelijk onderzoek naar de omstandigheden van de dood van Diana en haar vriend Dodi Fayed telkens ontwijkend op vragen. De rechter die het onderzoek leidt, Lord Justice Scott Baker, zette Burrell vervolgens onder druk om het bronmateriaal voor zijn boeken te overhandigen, om te zien of dit voor het onderzoek van betekenis kon zijn. Nadat Burrell zichzelf meerdere malen had tegengesproken, werd hij door de rechter naar huis gestuurd om een dag later met documenten op de proppen te komen.

In zijn in 2003 verschenen boek In koninklijke dienst zegt Burrell dat hij een geheim deelde met Diana. In een briefje dat de prinses vlak voor ze stierf aan hem richtte, zou zij geschreven hebben: "Het komende weekeinde is belangrijk" en later: "Wat een geheim!" Maandag zei hij dat dit geheim echter niets te maken heeft met Dodi Fayed. Later zei hij zelfs dat het geheim hem ontschoten was. De butler voegde daar dinsdag nog aan toe dat Diana het bewuste briefje misschien niet kort voor haar dood had geschreven.

Misschien was het zelfs een jaar ervoor. "Gisteren was een heel verwarrende dag", voerde Burrell ter verdediging aan; het verhoor van maandag noemde hij "afgrijselijk" en "angstaanjagend".
MEEST RECENT