Klimaatsverandering bedreigt Europese vogelsoorten

Het verspreidingsgebied van vele Europese vogels gaat in de loop van deze eeuw drastisch wijzigen onder invloed van de klimaatsverandering.

Belga

Zonder maatregelen dreigt dat fataal te zijn voor vogelsoorten die zich niet zo gemakkelijk kunnen aanpassen. Tot 30 procent van de in België voorkomende broedvogels zullen hun leefgebied elders moeten zoeken.

Dat blijkt uit de eerste Klimaatatlas van Europese Broedvogels die dinsdag in Brussel werd voorgesteld door BirdLife International en uit ramingen van Natuurpunt, de Vlaamse partner van BirdLife International.

De atlas, opgesteld door wetenschappers uit Cambridge en Durham, gaat uit van een stijging van de gemiddelde temperatuur met 3 graden Celsius tegenover het pre-industriële tijdperk.

In dat geval zal het verspreidingsgebied van de Europese vogels tegen het einde van de eeuw gemiddeld 550 kilometer naar het noordoosten opschuiven en gemiddeld een vijfde kleiner worden, aldus de publicatie.

"Om te kunnen overleven zullen veel soorten hun verspreidingsgebied moeten aanpassen. Voor soorten met een beperkt aanpassingsvermogen is dat een moeilijke of onmogelijke taak", zegt Natuurpunt. "Voor een aantal Europese soorten is de kans op uitsterven groot."