Octopusoverleg: reacties Vlaamse partijen in werkgroep

Octopusoverleg: reacties Vlaamse partijen in werkgroep

Octopusoverleg: reacties Vlaamse partijen in werkgroep

Print
CD&V-voorzitter ad interim Etienne Schouppe wil kunnen vaststellen dat er constructief wordt gewerkt.
Zijn partij gaat met een open geest naar de onderhandelingen. Maar als er geen positieve opstelling is, "ben ik niet van plan onze kopman (Yves Leterme) opnieuw in een herhaling van de soap van enkele maanden te laten hervallen", luidde het. "Als het niet positief kan, is verder sukkelen geen boodschap".

De voorzitter van zijn kartelpartner N-VA, Bart De Wever, stelde van nature uit geen optimist te zijn, maar merkt op dat daar vandaag nog redenen voor zijn. Hij verwijst daarvoor naar verklaringen "tot op gisteren" vanwege de PS en het cdH, "die je eerder voor een verkiezingsdag zou verwachten".

Voor de inhuldiging van de werkgroep kreeg De Wever overigens symbolisch een vette vis, een pluche exemplaar wel te verstaan, overhandigd van een Vlaams Belang-delegatie.

Sp.a-voorzitster Caroline Gennez noemt zichzelf kritisch optimistisch over de slaagkansen van de werkgroep. Ze zegt constructief te willen meewerken - zo zal haar voorganger Johan Vande Lanotte zijn technische bagage ter beschikking stellen. "We willen meedenken en -praten en elk voorstel inhoudelijk bekijken", stelt Gennez. Ze voegt er evenwel aan toe dat ze geen zin heeft "in een forum waar niets gebeurt".

"Als er een wil is, zijn wij bereid ten gronde te werken", stelt kartelpartner Spirit bij monde van senator Geert Lambert. Hij wijst erop dat zijn partij erop heeft aangedrongen deel te kunnen uitmaken van de werkgroep. "We denken dat we een verhaal hebben", dixit Lambert, die verwijst naar het voorstel van Spirit rond het artikel 35 van de Grondwet.

"Het zal moeilijk zijn, maar moeilijk betekent niet onmogelijk", stelde Magda Aelvoet (Groen!). Zij merkt op dat er vrij weinig vergaderingen gepland zijn. "Wij wensen tussentijdse briefings en hebben daarover toezeggingen gekregen", aldus Aelvoet. "We willen niet in de mist varen". Ze wijst erop dat haar partij niet zomaar alles zal goedkeuren.

Patrik Vankrunkelsven (Open Vld) stelt dat de omstandigheden voor de start van de werkgroep anders zijn dan enkele maanden terug. "Tabula rasa is een groot woord", dixit de senator, maar hij wijst er op dat er nu drie Franstalige partijen in de meerderheid zitten en dat er een potentieel op een tweederdemeerderheid is. Hij denkt ook dat de Franstaligen een proces hebben doorgemaakt waarbij het besef is gegroeid dat het de Vlamingen menens is. "Je ziet in de commentaren iets anders dan een 'non'. Er is een opening", besluit Vankrunkelsven.
MEEST RECENT